Ontdek Cheow Lan Lake – Ongekende schoonheid

Cheow Lan Lake is één van de mooiste plekken in Thailand. Het diepgroene water, de eindeloze kalkstenen rotsformaties en de dichte jungle rondom het meer maken dit een absoluut plaatje. 

Naast het genieten van het landschap kun je hier ook lekker actief zijn. Kajakken en lange wandelingen staan dan ook zeker op de planning. 

En natuurlijk mag een boottocht over het meer niet ontbreken. 

In dit artikel lees je alles wat je moet weten als je interesse hebt om Cheow Lan te bezoeken. 

Het ontstaan van het Cheow Lan meer

Het 165 vierkante kilometer grote meer is te vinden in het Khao Sok National Park in de Surat Thani provincie. 

Je zou het misschien niet verwachten maar Cheow Lan is een kunstmatig meer en bestaat pas sinds 1987. De omgeving rondom het meer is echter een pak ouder. 

Wetenschappers schatten dat het bergachtige gebied zo’n 160 miljoen jaar geleden ontstaan moet zijn. 

Voordat het meer in de 80er jaren is aangelegd was dit een economisch achtergesteld gebied. na de aanleg kwam daar ineens de visserij bij en later ook het toerisme. En de aangelegde Ratchaprapha dam voorzien grote delen van Zuid Thailand van energie. 

De aanleg van het meer was destijds wel even een aanslag op de natuur en de dieren die er leefden. Zie het als één stap terug om er vervolgens drie vooruit te zetten want de natuur is fantastisch hersteld en met de komst van het meer zelfs verbeterd. De diversiteit aan wilde dieren is enorm. 

Het Cheow Lan Meer

Aansluitende waterwegen

Vanaf het enorme meer zijn er verschillende smalle waterwegen die als takken de jungle in steken. Deze staan bekend als klongs en zijn fantastische plekken om te wandelen of om te kajakken. Verder vind je er grotten en verschillende paden die je naar mooie uitzichtpunten brengen. 

Deze klongs hebben verschillende namen en kun je terugvinden op een kaart. Populaire klongs waar je toffe activiteiten kunt ondernemen zijn:

  • Klong Pey
  • Klong Yee
  • Klong Saeng
  • Klong Mon

Wat te doen op Cheow Lan Lake

Een tour over Cheow Lan Lake is de perfecte combinatie van activiteit en ontspanning. Droom tijdens de boottocht weg bij het fantastische landschap en trek je wandelschoenen aan voor een stevige trekking rond de oevers van het meer. We zetten hieronder de leukste activiteiten voor je op een rij. 

Varen in een longtailboot

Een tour over Cheow Lan Lake in een longtailboot is een niet te missen activiteit. Het is de ideale manier om van het landschap te genieten. Houd ook je ogen gericht op de jungle aan de overs. Het komt regelmatig voor dat je slingerende apen in de bomen kunt spotten. 

Varen

Vogels spotten

Vogelspotters zullen zich rondom het meer als een vis in het water voelen. Het grote water en de bossen trekt een grote diversiteit aan bijzondere vogels. Er zijn dan ook speciale vogelspot tours die je kunt boeken onder begeleiding van ervaren vogelkenners. 

Wandelen en trekken en kajakken

De jungle rondom het meer is een genot om te verkennen. Tijdens een wandeling kom je langs verborgen natuurlijke poelen, watervallen en grotten. Ook is het mogelijk om op een nachtsafari te gaan om zo kennis te maken met de diverse wilde dieren die hier leven. 

kajakken

Sportvissen

Ben je een sportvisser vraag dan naar een gids die je naar de beste visspots kan brengen. Er zijn verschillende waterwegen waar het goed vissen is op meerval en snakehead vis. 

Speciaal overnachten op het meer

Als je een meerdaagse tour boekt in Khao Sok National Park dan kun je ook overnachten in een drijvende bungalow op Cheow Lan. Een bijzondere ervaring om aan het einde van de middag op je drijvende veranda van de zonsondergang te genieten. 

Drijvende bungalows

Hoe je er komt

Het dichtstbijzijnde vliegveld is in Surat Thani. Deze stad is ook goed verbonden met het spoorwegennetwerk. Iets verder weg maar ook goed bereikbaar zijn de vliegvelden in Phuket en Krabi. Vanuit deze plaatsen boek je gemakkelijk een bus of auto naar het Cheow Lan Meer.

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!