Duiken in Thailand – De mooiste plekken en beste perioden

Benieuwd waar je mooi kunt duiken in Thailand? Met een enorme tropische kustlijn en ontelbaar veel prachtige eilanden is het niet verwonderlijk dat je hier je hart op kunt halen.

Prachtige koraalriffen, wrakduiken en duizenden kleurrijke vissen is wat je kunt verwachten.

Op deze pagina zetten we de mooiste duikspots op een rijtje.

En ook niet geheel onbelangrijk zijn de omstandigheden onder water. Het weer in Thailand is nogal divers en daarom zoeken we uit wat op elke duikspot de beste maanden zijn om volop van de onderwaterwereld te genieten.

Dus, masker op en duik mee het diepe in.

Mooiste duikplekken in Thailand

De mooiste plekken om te duiken in Thailand zijn:

 • Koh Lanta
 • Koh Tao
 • Similan Eilanden
 • Surin Eilanden
 • Phuket
 • Koh Phi Phi

De beste maanden om te duiken in Thailand

De beste maanden om te duiken in Thailand is tussen november en april. Het is aanbevolen om deze maanden aan te houden als je in de Andamanse zee gaat duiken. Wil je toch buiten deze ideale periode duiken dan kun je beter voor een locatie in de Golf van Thailand kiezen. Tijdens het regenseizoen zijn de omstandigheden daar nog steeds redelijk tot goed.

Bovenstaande is een richtlijn maar per locatie verschilt dit vaak weer. Voor meer details lee je hieronder verder.

Beste duik locaties

In dit gedeelte nemen we de verschillende duik locaties onder de loep zodat je weet wat er zoal te zien is onder water.

Koh Lanta

 • Beste periode: februari tot mei
 • Bekend om: manta roggen en walvishaaien

Koh Lanta is een van de mooiste locaties om te duiken aan de westkust van Zuid Thailand. Je gaat met een boot vanaf het eiland naar plekken als Hin Daeng en Hin Muang. Deze spots staan niet alleen bekend als mooiste van Thailand maar worden zelfs erkend als een van de mooiste duikplekken ter wereld.

Verwacht fantastisch mooi koraal en een enorme variatie aan vissen. Manta Roggen en walvishaaien zijn te zien tussen november en april. Schildpadden en zwartpuntrifhaaien leven het hele jaar in dit gebied.

Koh Tao

 • Beste periode: Het hele jaar door
 • Bekend om: Schildpadden en wrakduiken

Het kleine eiland Koh Tao is onderdeel van de Chumphon Archipel en is van oudsher een van de meest populaire plekken om te duiken in Thailand. Het is ook een van de goedkoopste bestemmingen voor beginners om het PADI certificaat te halen. Het water is het hele jaar door warm en kalm.

Verwacht naast prachtig koraal en zeeschildpadden ook veel barracuda’s en pijlstaartroggen. Walvishaaien laten zich soms zien in deze wateren. De meeste kans heb je tussen februari en mei. Dit eiland is ook een van de beste plekken om te snorkelen in Thailand. Op veel plekken kun je zo vanaf het strand naar een koraalrif zwemmen. 

Similan en Surin Eilanden

 • Beste periode: november tot mei
 • Bekend om: haaien, verborgen paradijs gevoel

De Similan en Surin eilanden liggen aan de westkust van Zuid Thailand. Duikers bezoeken deze eilanden vaak als onderdeel van een liveaboard tour. Dit is een echt paradijs. Wil je het beste van het beste boek dan een wat langere liveaboard tour die zowel de Similan als de Surin eilanden bezoekt.

Rond de Surin eilanden ligt Richelieu Rock. Deze plek staat bekend als de beste duikspot van Azië.

Walvishaai

Rond de Similan en Surin Eilanden zwemmen veel walvishaaien.

Phuket

 • Beste periode: november tot mei
 • Bekend om: koraal en diversiteit aan vissen

Rond Phuket vind je veel duikspots die makkelijk te bereiken zijn als onderdeel van een dag tour. De plekken dichtbij het eiland staan bekend om de grote rotsen onderwater en de diversiteit aan vissen die er leeft. Zo zie je hier tonijnen, baracuda’s maar ook verschillende soorten haaien.

Koh Phi Phi

 • Beste periode: Het hele jaar door
 • Bekend om: Octopus en luipaardhaaien

Duiken in Koh Phi Phi kan het hele jaar door. De beste omstandigheden vind je tussen november en mei maar ook tijdens het laagseizoen is het goed duiken. Het zicht is minder maar de enorme hoeveelheid plankton in het water trekt tijdens dit laagseizoen juist weer heel veel vissen aan.

Liveaboard mogelijkheden

Liveabord duiktours zijn populair in Thailand. Heb je de tijd om hier 4 tot 5 dagen voor uit te trekken dan is het zeer de moeite waard. Met liveaboard kom je op plekken waar de meeste duikers niet komen. Vaak liggen de spots ver uit de kust en zijn dus niet te bereiken als onderdeel van een dag tour. Als je zo’n lange duiktrip wilt maken kies dan voor een liveaboard die de Similan en Surin eilandengroepen bezoekt. Doe dit tussen november en april voor de beste omstandigheden.

Lees ook: Bekijk de pagina met alle suggesties om te doen in Thailand. Daar vind je nog veel meer handige tips. 

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!