De gouden driehoek van Thailand ( Sop Ruak ) – Bezoektips

De gouden driehoek in het noorden van Thailand is een gebied met een roerige geschiedenis. In het Engels staat het gebied ook wel bekend als de Golden Triangle. 

Het gebied dankt haar naam aan de ligging waar de landen Myanmar, Laos en Thailand samenkomen. De Thai noemen dit gebied Sop Ruak vanwege de samenkomst van de Ruak  en de Mekong rivier. 

De gouden driehoek was lange tijd het bolwerk van de opium productie en handel in Zuidoost-Azië. Tegenwoordig is het gebied een populaire bestemming onder toeristen. 

Geschiedenis van de gouden driehoek

Er was een periode waarin 70% van de heroïne op de Amerikaanse markt afkomstig was uit de gouden driehoek. Een gigantisch bolwerk dus. 

Hoe is dit zo gekomen? Tijd om kort de geschiedenis hiervan uiteen te zetten. 

De introductie van opium in de regio

De Britten begonnen met het verbouwen van opium in de gouden driehoek tijdens de koloniale tijd. Dit moet in het gedeelte van Myanmar geweest zijn.

De Fransen op haar beurt begonnen ongeveer tegelijkertijd met het verbouwen en produceren van opium. 

De grootste afnemer was China waar opium aan een enorme opmars bezig was. Er ontstonden opiumhuizen waar de drugs vooral gerookt werd. 

Chinese immigranten namen de gewoonte van het roken van opium vervolgens mee naar Amerika. 

Hall of opium museum

Beeld uit het Hall of Opium Mesuem.

De chinezen nemen deel aan de handel

In 1949 trokken Chinese nationalisten zich terug in het gebied van de gouden driehoek om van daaruit aanvallen te plannen op het Rode leger. 

Om hun activiteiten te financieren stimuleerden zij de lokale boeren om opium te produceren. De nationalisten verkochten de opium vervolgens tegen grote winsten. 

De Vietnamoorlog en inmenging van de CIA

De Vietnamoorlog was olie op het vuur voor de opium en heroïne productie in de gouden driehoek. Niet alleen de soldaten bleken goede afnemers van de drugs te zijn.

Het toegenomen vliegverkeer van militaire voertuigen bleek een goede manier te zijn om grote hoeveelheden opium en heroïne de westerse markten in te smokkelen. 

De CIA zag in de toename van de productie een manier om de communistische stromingen in Laos, Vietnam en China verder te destabiliseren.

Naar verluidt hielp de CIA anti-communistische groeperingen met de de productie en verkoop van de drugs om zo inkomsten te genereren.

Deze inkomsten werden vervolgens aangewend om wapens te kopen en te vechten tegen de op dat moment dominante communistische krachten. 

Hoe staat het er nu voor?

In delen van Laos en Myanmar wordt nog steeds opium geproduceerd, met name voor de Chinese markt. 

Het Thaise gedeelte van de gouden driehoek is tegenwoordig vooral in trek bij toeristen die trekking en wandeltochten maken door de prachtige natuur waarmee deze regio gezegend is. 

Tijd dus om uit te gaan zoeken wat je er als toerist allemaal kunt doen.

Toerisme in de gouden driehoek

Tours naar de gouden driehoek zijn goed te organiseren vanuit Chiang Rai, een bestemming die hoewel minder populair dan het nabijgelegen Chiang Mai zeker de moeite van het bezoeken waard is. 

Het landschap bestaat uit bergen, rivieren rijstterrassen en thee en koffieplantages. Niet verkeerd dus om doorheen te reizen. 

Trek minimaal twee dagen uit om het gebied te verkennen maar een extra dag maakt de reis naar hiernaartoe nog meer de moeite waard. 

Bezienswaardigheden en activiteiten

Tijdens een bezoek aan de gouden driehoek kun je een hoop zien en doen. 

Te beginnen met. 

Het drielandenpunt

Een verplichte stop als je hier bent. Het Golden triangle Park in Chiang Saen district  is waar ook alle tourbussen hun toeristen uitlaten en het is dan ook een komen en gaan van mensen. 

Leuk om even die foto van de kaart te maken en een steentje richting Laos en Myanmar te gooien. 

Kaart van de gouden driehoek

The Hall of Opium

The Hall of Opium is een interessant museum waar je veel kunt leren over de geschiedenis van de gouden driehoek in relatie tot de drugshandel. Ook krijg je er goede informatie over het medicinale gebruik van opium en over het misbruik en de enorme schadelijke gevolgen van verslaving. 

Het Viewpoint

Vervolg je weg naar het viewpoint van waar je een mooi uitzicht hebt over de rivieren en de drie landen. De weg naar het viewpoint staat gemarkeerd en is dus makkelijk te vinden. 

Viewpoint Sop Ruak

Mae Sai

Niet ver van het Golden Triangle Park ligt de grensplaats Mae Sai. Dit is het meest noordelijke punt van Thailand. Deze stad is een interessante stop waar je enkele tempels en markten kunt bekijken. Op de markten worden allerlei producten uit Myanmar en China verkocht. 

Doi Mae Salong

Doi Mae Salong was een plek waaruit de Chinese Nationalisten hun opium produceerden. Het is een prachtig gebied met theeplantages en verschillende dorpjes van minderheden. Er is de mogelijkheid om hier te overnachten en er is een interessant museum waar je over de geschiedenis van de Chinese invloed hier kunt leren. 

Doi MAe Salong

Theeplantage bij Doi Mae Salong.

Trekking tours 

Het gebied van de gouden driehoek is ook interessant voor langere trekking tours. Je trekt dan door ongerepte natuur en hebt de mogelijkheid om enkele dorpjes van bergvolkeren te zien. Driedaagse tours zijn te organiseren met vertrek vanuit Chiang Mai of Chiang Rai. 

Doi Ang Khang

Doi Ang Khang was ook een bolwerk van de opiumhandel. Het prachtige bergachtige landschap was een goede schuilplaats voor de drugsbaronnen. Tegenwoordig is het een populaire plek onder de Thai om te kamperen. Het landschap is spectaculair en zeker de moeite van de reis waard. Je zult een auto met chauffeur nodig hebben om er te komen.

Doi Ang Khang

Boottochten over de Mekong

Korte boottochtjes naar enkele eilandjes in de Mekong zijn te organiseren vanuit het Golden Triangle Park. Deze zijn vrij toeristisch dus leuker is als je een wat langere tocht over de Mekong maakt. Je kunt dit organiseren vanuit Chiang Rai.

Droom verder over Thailand: Wat te doen in Thailand - De leukste activiteiten

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!