Het Grand Palace en Wat Phra Kaew – Alles wat je moet weten

Het fantastisch mooie Grand Palace is de nummer één trekpleister van Bangkok. Ja, het is toeristisch maar je mag de hoofdstad niet verlaten zonder dit magnifieke paleis bezocht te hebben.

Op het terrein vind je het tempelcomplex van Wat Phra Kaew, een van de meest heilige plekken in Thailand. Wat Phra Kaew is een pelgrimsoord en Thai vanuit elke streek komen hier bidden voor het beeld van de smaragdgroene Boeddha.

Het is een groot terrein en niet alles is even interessant. In dit artikel lees je wat de mooiste bezienswaardigheden binnen de muren van het koninklijk paleis zijn. We geven je verder de nodige achtergrondinformatie over de geschiedenis en betekenis.

Geschiedenis van het Grand Palace

De bouw van het Grand Palace begon in 1782 toen Koning Rama I de hoofdstad besloot te verhuizen van Thonburi ( de westkant van de Chao Phraya ) naar Rattanakosin ( de oostkant van de Chao Phraya ).

Het paleis diende als huis voor de Koninklijke familie tot het einde van de 19e eeuw. Tegenwoordig wordt het paleis nog gebruikt voor Koninklijke ceremonies.

Het terrein diende niet alleen als huis voor de koninklijke familie. Op het terrein zijn ook meerdere overheidsgebouwen te vinden en heilige tempels. De belangrijkste is de tempel Wat Phra Kaew.

Wat Phra Kaew – De tempel van de Smaragdgroene Boeddha

De meest heilige tempel op het terrein van het Grand Palace is Wat Phra Kaew. Het is belangrijk om te begrijpen dat Wat Phra Kaew niet een enkel gebouw is. Het is een heel complex bestaande uit verschillende heilige gebouwen.

Op het complex vind je de Ubosot, de belangrijkste gebedruimte van de tempel. De Ubosot wordt ook wel aangeduid als ‘’The Chapel of the Emerald Budhha’’.

Het beeld van de Smaragdgroene Boeddha

In de Ubosot vind je het belangrijkste standbeeld van Boeddha in Thailand. Het beeld van de Smaragdgroene Boeddha.

Het beeld is 66 centimeter hoog en is gemaakt uit één stuk groene jade, een fraaie edelsteen.

Smaragdgroene Boeddha

Drie kostuums voor elk seizoen

Er zijn drie verschillende kostuums voor het beeld, allen gemaakt van juwelen en goud. Elk kostuum is voor één van de drie seizoenen, het regenseizoen, de zomer en de winter.

Drie keer per jaar is er een speciale ceremonie waarbij de Koning het kostuum van de Smaragdgroene Boeddha verwisselt. Dit vind plaats aan het begin van het nieuwe seizoen.

Demon guardians

Op het terrein van Wat Phra Kaew zie je 6 paar Demon Guardians. De meeste van hen kijken in de richting van de Ubosot. De betekenis van de wachters is dat zij de Smaragdgroene Boeddha beschermen van al het kwaad.

Demon wachter

Geschiedenis van de Smaragdgroene Boeddha en  Wat Phra Kaew

Het is niet helemaal duidelijk maar men denkt dat het beeld meer dan 2000 jaar oud en gemaakt is in India. Via allerlei omwegen is het beeld volgens de legende terechtgekomen in Chiang Mai (1436 ). Het beeld was daar totdat Koning Settharihtat I het beeld in 1560 verhuisde naar zijn hoofdstad Vientiane in Laos. Hij huisveste het beeld in een prachtige tempel. Bijna twee eeuwen later veroverde Koning Rama I Vientiane en nam het beeld mee terug naar Thailand. In 1784 werd het beeld in de Ubosot in Wat Phra Kaew geplaatst.

Chakri Maha Prasat

Een ander opvallend gebouw op het terrein van het Grand Palace is de Chakri Maha Prasat. Het gebouw is in 1882 in opdracht van Koning Rama V gebouwd en is een soort kruising tussen een Thaise tempel en een Europese bouwstijl.

Rama V wilde dat het gebouw een westerse uitstraling had maar anderen die ook een vinger in de pap hadden vonden dat het gebouw juist Siamese invloeden moest hebben. Het resultaat zie je hieronder.

Chakri Maha Prasat

Het gebouw heeft sindsdien de bijnaam ‘’ De westerling met de Thaise hoed’’

Layout en kaart

Op de kaart hieronder zie je een handig overzicht van alle gebouwen op het terrein van het Koninklijk Paleis. Het tempelcomplex Wat Phra Kaew bestaat uit de nummers 1-12. Het beeld van de Smaragdgroene Boeddha is te vinden in de Ubosot ( nr 10 ).

Kaart Grand Palace

Klik om te vergroten.

Bekijk het Grand Palace vanaf de rivier

Het Grand Palace is in de avond prachtig verlicht. Een leuke activiteiten is een dinner cruise over de Chao Phraya Rivier. Je ziet het paleis dan vanaf het water en je vaart ook langs de in de avond prachtig verlichte Wat Arun tempel. Dit is een absolute aanrader voor wie zich afvraagt wat te doen in Thailand in de avond. 

Tips voor een bezoek aan het paleis en Wat Phra Kaew

Probeer de enorme drukte te vermijden. De meeste bussen met toeristen worden rond 9.00 of net na de lunch gedropt. Je kunt deze tijden beter vermijden. Het lekkerste is om rond 14.30 – 15.00 aan te komen. Dan is het ook niet meer zo heet.

Houd verder rekening met het volgende.

Kledingvoorschriften

De kledingvoorschriften voor een bezoek aan het Grand Palace en Wat Phra Kaew zijn strenger dan bij andere tempels in de stad. De schouders en knieën moeten bedekt zijn maar daarmee ben je er nog niet.

Draag ook geen:

 • Driekwartsbroeken
 • Doorzichtige kleding
 • Leggings
 • Voetbalshirts ( geen uitzondering voor die van Ajax )
 • Kleding met grote gaten

Voorkom oplichtingspraktijken

Het Grand Palace en Wat Phra Kaew wordt door werkelijk elke toerist bezocht en dat trekt helaas ook schimmige figuren aan.

De meest voorkomende oplichtingstruc is de ‘’Het koninklijk paleis is vandaag gesloten’’ truc. Die gaat ongeveer als volgt.

Een vriendelijke man spreekt je buiten de muren van het paleis met de mededeling dat het paleis vandaag gesloten is. Hij laat vervolgens op een kaart allerlei plekken zien die wel open zijn en hij kan wel een tuk tuk regelen die je overal heen brengt.

De tuk tuk doet mee met het plan en brengt je dan naar allerlei juwelen en souvenirwinkels waar ze commissie krijgen als je iets koopt. Het is niet gevaarlijk en vrij onschuldig maar het is wel heel irritant als je zo een paar uur van je dag verspilt. Bovendien loop je het prachtige Grand Palace mis wat gewoon open was die dag.

Soms vertellen ze ook dat je niet de juiste kleding hebt. Dit kun je ook negeren. Lees de kledingvoorschriften vooraf en anders kun je altijd bij de ingang iets huren.

Hoe je er komt

Verblijf je in Banglamphu dan kun je makkelijk lopen naar het Grand Palace. Verblijf je in het nieuwe gedeelte van Bangkok dan kun je het beste met de watertaxi. Neem de BTS Skytrain naar het station Saphan Taksin, loop naar Sathorn Pier en neem daar de Chao Phraya Express naar Tha Tien of Tha Chang Pier. Van daaruit loop je naar het paleis.

Openingstijden

Het Grand Palace is elke dag geopend van 8.00 tot 16.30. Let op, na 15.30 kun je niet meer naar binnen. De entree bedraagt 500 Baht voor zowel volwassenen als kinderen.

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

 1. Hallo,
  Heb je een gids nodig om dit paleis te bezoeken, of kan je er zonder een gids ook wel van genieten? Mijn idee is om in de voormiddag ons door een gids naar andere plaatsen te laten brengen en dan in de namiddag deze site op eigen houtje te bezoeken. Goed idee?

  Bedankt,
  Johan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!