De klongs in Bangkok – Varen door een doolhof van kanalen

Een boottocht door de klongs in Bangkok is alsof je in een tijdmachine stapt. 

Aan de kanalen in de oude wijk Thonburi leven mensen nog steeds op traditionele wijze, wat een enorm contrast geeft met de moderne stad aan de oostkant van de rivier. 

Een tocht door deze klongs is dan ook een absolute aanrader tijdens je verblijf in de hoofdstad.  

Een stukje geschiedenis over de klongs in Bangkok

Het leven aan de kanalen ( klongs ) is al lang een belangrijk onderdeel van de Thaise cultuur. Mensen leefden in houten huizen op palen, gingen naar hun werk en deden hun boodschappen per boot. 

Het oude Bangkok had honderden klongs die aangesloten waren op de machtige Chao Phraya Rivier. De stad stond destijds bij Europeanen dan ook bekend als ‘’het Venetië van het oosten’’. 

Oude kaart met kanalen door de stad

Een oude schets van de stad. Je ziet hier goed hoeveel waterwegen er op de Chao Phraya ( toen nog Menam River genoemd ) aangesloten waren. Bron: Wikicommons public domain

Het leven aan en het vervoer per boot over de klongs bracht natuurlijk ook beperkingen met zich mee. Daarom zijn veel klongs gedempt en vervangen voor wegen. 

Tegenwoordig is het netwerk aan kanalen dan ook aanzienlijk kleiner dan pakweg 60 jaar geleden. 

Toch is een tour door de huidige klongs nog steeds een absolute aanrader. Er is een goed netwerk aan smalle kanalen waar je nog steeds een interessante kijk krijgt op hoe het leven er 50 jaar geleden uitgezien moet hebben. 

Nog steeds wonen veel Thai in traditionele houten huizen aan de kanalen. Je ziet kinderen vrolijk het water in springen, je ziet restaurants en winkels aan het water en soms zie je ineens een enorme varaan liggen zonnen. 

Huidige waterwegen door de stad

Tegenwoordig zijn er drie belangrijke waterwegen die door Bangkok lopen.

  • Chao Phraya Rivier ( de grote rivier )
  • Klong Saen Sab ( loopt van west naar oost door de stad )
  • De Klongs van Thonburi

Thonburi is de wijk aan de westkant van de Chao Phraya. Dit is ook de wijk waar de tijd wat lijkt stil te staan en waar je de meest authentieke tour door de klongs kunt maken. 

Een kijkje in een steegje in Thonburi.

Aan deze kant van de rivier vind je kanalen als Khlong Om, Khlong Mon, Bangkok Yai en Bangkok Noi. Dit zijn de wat grotere kanalen waar weer een wirwar aan smallere waterwegen op is aangesloten. 

Bezienswaardigheden van een boottocht over de klongs

Er is niet echt een ‘’lijstje’’ aan bezienswaardigheden die je af moet gaan tijdens een tocht door de klongs. 

De hele ervaring draait om het in je opnemen van de sfeer. 

De bijzondere houten huisjes, de was die hangt te drogen in de zon, de hond die naar je blaft vanaf de steiger en het bootje waar je een stuk gegrilde kip kunt kopen. 

Het gaat om de details.

Het gevoel dat er nog een wereld bestaat zonder wolkenkrabbers, fastfoodketens en mensen die niet meer opkijken van hun smartphone scherm. 

Kanaal
Hond op steiger

Een tour organiseren

Een tour door de klongs kun je best makkelijk zelf regelen. Ga bijvoorbeeld naar de Phra Arthit pier of de pier bij BTS station Saphan Thaksin. Hier kun je ter plekke een boot charteren. Een tocht door de kanalen duurt meestal 1,5 tot 2 uur. 

Het nadeel hiervan is dat de kapiteinen vrijwel geen Engels spreken en je ook niet helemaal zeker bent of ze je wel de mooiste plekken laten zien. Veel toeristen die het bezoek op deze manier regelen vinden het tegenvallen. 

Leuker is om met een Engelssprekende gids op pad te gaan. Ook leuk is om een tocht door de klongs te combineren met een fietstocht door Chinatown of Thonburi. Zo ben je een hele dag onder de pannen en zie je een aantal echt bijzondere plekken van de stad. 

Lees ook: Fietsen in Bangkok - Bekijk de stad van een hele andere kant

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!