Maeklong Railway Market – Winkelen op het spoor

Huh, alweer een markt? 

We hebben inmiddels wel genoeg markten gezien. Hou op alsjeblieft.

Nee, maar deze is anders. Ooit van de Maeklong Railway market gehoord? 

Nee? 

Mooi, ga dan mee op deze ontdekkingstocht. 

De trein markt vlakbij Bangkok

De Maeklong Railway market is één van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden van Bangkok. Deze markt bevindt zich direct op het treinspoor en ja, er rijden nog steeds treinen. 

Een paar keer per dag wordt het hele hebben en houden aan fruit, groenten en andere handelswaren snel aan de kant geschoven om de trein door te laten. 

De trein markt vlakbij Bangkok

En zodra de trein gepasseerd is worden de marktkraampjes weer in een handomdraai teruggezet.  

De Maeklong markt ligt op ongeveer 1,5 uur van het centrum van de stad en is een leuke plek om te bezoeken in combinatie met een bezoek aan een drijvende markt. 

Geschiedenis

De Maeklong Railway markt bestaat al sinds 1905. De Thaise naam voor de markt is Talad Rom Hub. 

Als je op de kaart kijkt kun je zien dat de markt niet ver van de zee ligt. Opeens wordt dan duidelijk wat het nut van een markt zo dicht bij het treinspoor is. 

Ligging

Zeker vroeger, maar nu nog steeds is visserij in deze regio een belangrijke bron van inkomsten voor de mensen. 

De verse vis en zeevruchten konden zo snel vervoerd worden richting de hoofdstad en andere steden in Thailand. 

Vandaag de dag wordt dit spoor niet meer gebruikt voor het vervoer van vis en zeevruchten. Er is daarvoor inmiddels een betere verbinding aangelegd. 

Wat kun je verwachten op de Maeklong railway market

Je vindt hier geen eindeloze kraampjes met souvenirs of elektronica. Maeklong Railway market is nog steeds een markt waar vooral lokale mensen hun dagelijkse spullen komen kopen. 

Zo zie je er vooral veel kraampjes met gedroogde inktvis, verse vis, vlees, eieren en vele soorten groenten en fruit. Ook kun je er een hapje eten bij de aanwezige stalletjes en ook een ijsje voor de kinderen is niet moeilijk om te scoren. 

De kraampjes staan bijna letterlijk op het spoor. Om de verzengende hitte wat te dempen hebben de verkopers parasols opgezet. 

Maar heet is het nog steeds. En smal. Loop dus rustig en neem de tijd.

De trein kun je al van ver aan horen komen. In de eerste plaats omdat er een speakersysteem hangt waar een grappige waarschuwingsbel wordt afgespeeld. 

Dit is het startsein voor de verkopers om hun waar van het spoor te halen en de parasols in te klappen. In het Thai staat de markt daarom ook bekend als de ‘’ingeklapte parasollenmarkt’’

Binnen een paar minuten zal de trein je tegemoet rijden. 

De trein rijdt langzaam ( zo’n 30km per uur ) maar zorg dat je voldoende afstand houd. Doe zoals de locals het doen en je zit goed. 

Zodra de trein de bocht om komt geeft hij nog een flinke toeter voor de dove kwartels die het nog niet doorhadden. 

Een fruitverkoper op de Maeklong Railway markt

Hoe je er komt

De markt is gelegen vlak naast het Maeklong treinstation op zo’n 80km van Bangkok. Welnu, het ligt voor de hand om de trein te nemen maar dit duurt erg lang. 

Handiger is om een auto met chauffeur te huren of gebruik te maken van een minibus service. Reken op 1 uur tot 1,5 uur reistijd afhankelijk van de drukte in het verkeer. 

Een andere populaire manier om de markt te bezoeken is als onderdeel van een tour. Als je de Maeklong Railway market combineert met een bezoek aan een van de drijvende markten dan heb je een erg leuke dagbesteding te pakken. 

Gezien de hitte is het aan te raden om de markt als eerste te bezoeken in de ochtend. 

Openingstijden

De maeklong Railway market is elke dag geopend van 8.00 tot 19.00. De trein rijd vier keer per dag door de markt. Om 8.30, 11.10, 14.30 en 17.40. Tijden kunnen uiteraard altijd veranderen dus we raden aan dit even te controleren voordat je gaat. 

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!