Wat Arun – Bezoek de tempel van de dageraad

Wat Arun, ook wel bekend als de tempel van de dageraad is een van de mooiste bezienswaardigheden van Bangkok. Dit indrukwekkende tempelcomplex is een icoon van de stad en een echte ‘’eye catcher’’.

De met porselein betegelde tempel is gelegen in de wijk Thonburi aan de westkant van de Chao Phraya Rivier en goed zichtbaar vanaf de oostelijke oever.

De term ‘’fotogeniek’’ is een understatement.

Zodra je een glimp van Wat Arun hebt opgevangen weet je het. Ik moet deze bijzondere tempel bezoeken.

In dit artikel krijg je alle informatie voor een geslaagd bezoek.

Geschiedenis van Wat Arun

In 1768 ging Koning Taksin van Ayutthaya op reis richting Thonburi om daar aan de oevers van de Chao Phraya een nieuwe hoofdstad te vestigen. Zijn koninkrijk was in een hevig gevecht verwikkelt met de Birmezen en hij verwachtte dat Ayutthaya zou vallen.

Na een lange tocht kwam hij tijdens zonsopkomst aan bij een tempel. De tempel die heden ten dage bekend staat als Wat Arun. Taksin liet de tempel renoveren en huisveste er het beeld van de smaragdgroene Boeddha. Dit beeld zou later verhuisd worden naar de tempel Wat Phra Kaew in het koninklijk paleis aan de oostelijke oever van de rivier.

De tempel zag er ten tijde van koning Taksin anders uit. Het ontwerp van Wat Arun zoals we het nu kunnen zien is vormgegeven tijdens de regeerperiode van Koning Rama II ( 1809-1824 ). Zijn opvolger Koning Rama III verhoogde tijdens zijn tijd de centrale Prang tot de huidige lengte van meer dan 80 meter.

Panorama van Wat Arun

Vanaf de oostelijke oever kun je de tempel goed fotograferen.

Architectuur

Wat Arun is een Khmer stijl tempelcomplex. De centrale Prang is gedecoreerd met miljoenen stukjes Chinees porselein. Het porselein glinstert in de zon en nodigt uit om van dichtbij te bekijken en fotograferen.

Aan de zijkant van de Prang kun je een steile trap omhoog lopen tot je ergens halverwege uitkomt. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over het complex en de rivier. Het is helaas niet mogelijk om helemaal bij de top uit te komen. In de hoeken rond de centrale Prang vind je vier kleinere Prangs.

Close up van de centrale Prang

Verder vind je op het complex nog een Ubosot en verschillende Mondops. De Ubosot is een van de belangrijkste heilige gebouwen op het complex.  In de Mondops kun je beelden bekijken van verschillende gebeurtenissen in het leven van Boeddha.

Exterieur van de Ubosot

De buitenmuren van de Ubosot zijn gedecoreerd met 120 zittende Boeddha beelden.

De tempel van de dageraad bezoeken

Als je Wat Arun wilt bezoeken houd er dan rekening mee dat dit een heilig gebouw is. Veel Thai komen hier om te bidden en gepaste kleding is nodig. Bedek de schouders en knieën, maak niet te veel geluid en ga niet uitgebreid op de bouwwerken zitten.

Hoe je er komt

Wat Arun ligt tegenover Wat Pho aan de westelijke oever van de rivier. De tempel is gemakkelijk te bereiken met de Chao Phraya Express boot als je de rivier wilt oversteken.

Kom je vanuit het nieuwe centrum is het makkelijker om je bij de tempel af te laten zetten door een taxi of tuk tuk.

Openingstijden

Wat Arun is elke dag geopend van 8.00 tot 18.00. De entree bedraagt 50 Baht.

Meer leuke tips: Wat te doen in Thailand - De leukste activiteiten

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!