Wat Pho – Bezoek de tempel van de liggende Boeddha

Wat Pho, ook wel bekend als de tempel van de liggende Boeddha is een van Bangkok’s meest bezochte bezienswaardigheden. De trekpleister is het 36meter lange in bladgoud gehulde Boeddha beeld.

Veel reizigers komen het beeld bekijken en gaan dan gelijk weer verder maar dat is zonde. Op het tempelcomplex is namelijk nog veel meer te zien. Zo vind je hier meer dan 1000 beelden en afbeeldingen van Boeddha, meer dan in welke tempel in Thailand dan ook.

Een bezoek aan Wat Pho kun je goed combineren met het Grand Palace dat op een kleine 10 minuten lopen ligt.

Tijd om meer te leren over dit bijzondere tempelcomplex.

Geschiedenis van Wat Pho

Wat Pho is het oudste tempelcomplex van de stad. Het complex zelf is gebouwd in de 7e eeuw en werd gebruikt als school waar traditionele medicijnen werd bestudeerd. Deze functie heeft het tot op de dag van vandaag nog steeds.

Het was koning Rama I die in 1782 de opdracht gaf om Wat Pho te renoveren en vergroten. Hij noemde de tempel Wat Phra Chetuphon, een naam die veel Thai nog steeds gebruiken. De meeste beelden in de tempel zijn overgeheveld vanuit Ayuttaya en Sukhotai.

De tempel werd verder gerenoveerd en uitgebreid onder Koning Rama III. Het complex werd toen vooral gebruikt als kenniscentrum en wordt inmiddels gezien als de eerste universiteit van Thailand.

In 1832 gaf Rama III de opdracht om de Viharn te bouwen waarin de liggende Boeddha gehuisvest zou worden.

Betekenis van de liggende Boeddha

Wat Pho is wereldberoemd vanwege het beeld van de liggende Boeddha. Het beeld is 46 meter lang en 15 meter hoog en luistert naar de naam Phra Phuttha Saiyat.

De afgebeelde houding van Boeddha is de beeltenis van zijn laatste moment voor zijn dood, op weg naar het nirwana.

Liggende Boeddha

Het beeld goed op de foto krijgen is nog best lastig gezien de lengte. 

De voetzolen

De voetzolen van het beeld zijn elk 3 meter hoog en 5 meter lang. De zolen zijn ingelegd met parelmoer en verbeelden de 108 gunstige tekenen van de Boeddha.

Cloesup van de voetzolen

Aan de lange zijde van de beeld zie je 108 bronzen schalen. De Thai doneren hier muntjes voor goed geluk.

Donatie schalen

Andere gebouwen in het Wat Pho Tempelcomplex

Het is zeer de moeite waard om een wandeling te maken over het complex. Zeker in de namiddag als het niet meer zo heet is. Wat opvalt is het aantal Chedis op het complex. Naast de Viharn met de liggende Boeddha ligt een tuin met een bijzondere bodhiboom. In een ander gedeelte van het complex wonen de monniken.

Beelden in lotushouding

Bekijk de lange rijen in lotushouding zittende standbeelden.

Chedis

Op het complex vind je bijna 100 prachtige Chedis.

Traditionele massage

Wat Pho is van oudsher een plek waar traditionele medicijnen wordt bestudeerd. De plek wordt ook gezien als de geboorteplaats van traditionele Thaise massage. Een massage school is hier opgericht en deze is vandaag de dag nog steeds open. Je kunt hier een massage krijgen maar je kunt ook les krijgen in het geven van Thaise massage. Deze stevige vorm van massage wordt door veel mensen als oncomfortabel ervaren maar heeft volgens de Thai enorme gezondheidsvoordelen.

Hoe je er komt

Wat Pho is gelegen aan de oostelijke oever van de rivier naast het koninklijk paleis. Vrijwel tegenover de tempel aan de westelijke oever zie je de imposante tempel Wat Arun liggen.

Veel reizigers verblijven in deze buurt en kunnen het tempelcomplex lopend bereiken. Verblijf je verder uit de richting dan kun je een watertaxi nemen naar de Tha Tien pier. Ook het MRT metrostation Sanam Chai ligt op loopafstand van Wat Pho. Verder kunnen taxi’s en tuk tuk’s je voor de deur afzetten.

Openingstijden

Het tempelcomplex is elke dag geopend van 08.00 tot 18.30. De entree is 200 Baht.

Meer tips nodig om je dagen te vullen? Dit moet je doen in Thailand om je reis onvergetelijk te maken. 

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!