Ayutthaya

Ga een kleine 300 jaar terug en waan je in de op dat moment grootste stad ter wereld. Welkom in Ayutthaya.

Op het hoogtepunt woonden er ongeveer 1 miljoen mensen in Ayutthaya voordat de stad verwoest werd door de Birmezen in 1767. Vandaag de dag wonen er nog slechts 55.000 mensen maar de bezoeker kan nog steeds een goede indruk krijgen van de indrukwekkende beschaving die hier gevestigd was.

De reden voor een bezoek ligt in het Ayutthaya Historical Park dat sinds 1991 op de UNESCO werelderfgoed lijst is opgenomen. Hier zie je de prachtige tempels uit de vroege periode van 1350 – 1529 en het oude koninklijk paleis. De ruïnes en tempels zijn omgeven door eeuwenoude bomen en de sfeer die je ervaart doet denken aan die van Angkor Wat in Cambodja.

Een bezoek aan het historische park zal de hoofdmoot zijn van je bezoek aan Ayutthaya maar er zijn in de omgeving nog wel wat andere leuke activiteiten te ondernemen. Op deze pagina duiken we verder in deze bestemming die onder de mooiste bezienswaardigheden van Thailand valt. 

Tempels en andere bezienswaardigheden in Ayutthaya

Zoals gezegd bestaan de bezienswaardigheden in Ayutthaya uit tempels en ruïnes. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

Een van de irritaties van de Thai is het gebrek aan respect dat toeristen tonen voor heilige plaatsen. Het wordt enorm gewaardeerd als mannen hier een lange broek dragen. Voor vrouwen is het goed om de knieën en schouders te bedekken.

Wat Phra Mahatdat

Wat Mahatdat was het spirituele centrum in de vroege periode van Ayutthaya nog voordat de stad werd uitgeroepen als de hoofdstad van Siam. De koning organiseerde hier regelmatig belangrijke koninklijke ceremonies. Tijdens de val van Ayutthaya in 1767 is Wat Mahatdat enorm beschadigd en in de jaren erna sterk verwaarloosd.

Een bekend icoon hier is het hoofd van Boeddha tussen de wortels van een eeuwenoude boom. Er is geen bewijs voor hoe het beeld tussen de wortels van de boom is beland. Er gaan verhalen dat het beeld is gestolen en hier is achtergelaten maar andere verhalen zeggen weer dat het beeld gewoon vergeten is.

Wat Phra Mahatdat

Wil je foto’s maken van het beeld doe dit dan gehurkt en houd gepaste afstand. Er is niet altijd een beveiliger maar als ze er zijn dan wordt erop toegezien.

Wat Phra Si Sanphet

Wat Phra Si Sanphet was de belangrijkste tempel van Ayutthaya en gevestigd op het terrein van het koninklijk paleis. Het diende later als voorbeeld voor de bouw van Wat Phra Kaew in Bangkok.

De drie iconische torens zijn een van de weinig overgebleven structuren van de tempel. Interessant maar niet bewezen is dat koning Boromracha II in 1431 Cambodja aanviel en meerdere beelden van Angkor Wat naar deze tempel heeft gebracht.

Wat Phra Si Sanphet

Wat Phanan Choeng

Deze tempel is beroemd voor het 19 meter hoge beeld van een zittende Boeddha. Dit beeld wordt gezien als een van de mooiste in Thailand. Volgens de legende kwamen er tranen uit de ogen van het beeld net voor de Birmese invasie.

Wat Phanan Choeng

Wat Chaiwatthanaram

Wat Chaiwatthanaram is gebouwd in 1630 tijdens de late periode van Ayutthaya en is sterk beinvloed door de bouwstijl van de Khmer. De tempel bestaat uit een Prang die staat voor het centrum van het universum en is omringd door Chedis. Deze tempel is een van de meest fotogenieke in het historische park en het is aan te raden om deze tijdens het gouden uurtje te bezoeken.

Wat Chaiwatthanaram

Wat Yai Chai Mongkol ( of Mongkhon )

Deze tempel is gebouwd in 1357 voor de monniken die terugkeerden uit Ceylon na een studie naar Phra Vanarat Maha Thera. De monniken in Wat Yai Chai Mongkol besteedden de meeste tijd aan meditatie.

Het is een prachtig complex met een in het oog springende liggende Boeddha als trekpleister.

Wil je uitgebreide informatie over de geschiedenis en tempels lezen bekijk dan deze Engelstalige site: https://www.ayutthaya-history.com/index.html

Wat Yai Chai Mongkol

Wat Lokaya Sutha

Wat Lokaya Sutha staat ook wel bekend als de tempel van de aarde maar er is verder niet veel bekend over dit bouwwerk. Zo is het niet duidelijk waneer deze tempel is gebouwd maar gezien de ligging dichtbij het paleis moet het een belangrijke heilige plek geweest zijn. 

De trekpleister hier is de enorme liggende Boeddha, die meestal gehuld is in een enorm oranje gewaad. 

Wat Lokaya Sutha

Wat te doen in Ayutthaya

Fietsen

Ayutthaya verken je het beste op de fiets of scooter. Zeker een fietstocht is super leuk. De tempels zijn goed te bereiken en het terrein is vlak. Er zijn geen fietspaden maar je fietst voornamelijk over brede voetpaden waar geen auto’s mogen komen. Fietsen huur je bij je hotel of bij een van de vele verhuurbedrijfjes die je tegenkomt.

Een cruise over de rivier

Een mooie manier om Ayutthaya van een andere kant te bekijken is door een river cruise te boeken. Met name de tocht tegen zonsondergang is een aanrader. Je ziet dan de tempels in het prachtige avondlicht terwijl je ondertussen geniet van een hapje en een drankje. 

de zonsondergang in Ayutthaya vanaf de rivier gezien.

Vervoer tussen de tempels

Zoals gezegd is de leukste manier om je te verplaatsen in Ayutthaya per fiets. Wil je liever iets minder inspanning dan kun je ook een scooter huren. Ook rijden er Tuk Tuk’s rond die je de hele dag rond kunnen rijden. Reken op zo’n 150-200 baht per uur maar het is beter om een vaste prijs voor de dag af te spreken.

Eten en drinken

Een populair streekgerecht is de gegrilde reuze rivier garnaal ( Goong Pao ). De garnalen worden doormidden gesneden en op de schaalkant gegrild. Je krijgt er een heerlijke zoetzure saus bij. Je vind de Goong Pao restaurants aan de rivier.

Voor westers eten en de standaard Thai gerechten kun je terecht op Ayyuthaya’s eigen backpackerstraat op Naresuan Soi 1 en Soi 2. Dit is ook de plek om in de avond een biertje te drinken met andere reizigers.

Voor uitstekend Street food en goedkope Thai restaurants kun je het beste naar de Bang Lan avondmarkt gaan. De avondmarkt ligt op loopafstand van het centrum. Naast een enorm aanbod aan leuke eetkraampjes kun je er ook goedkope kleding en elektronica kopen.

Overnachten in Ayutthaya

Ayutthaya heeft geen gebrek aan leuke hotels, guesthouses en hostels. Het beste is om te kiezen voor een hotel gelegen op het eiland vlakbij het historische park. Goedkope opties vind je in de Backpacker Sois rond Naresuan Road. Voor luxere opties zit je goed aan de Chao Praya rivieroever. Met name rond het zuidwesten en het oosten van het eiland vind je een groot aanbod aan leuke hotels en resorts.

Meer informatie: Waar verblijven in Ayutthaya - de leukste hotels en guesthouses

Hoe je er komt

Ayutthaya ligt slechts 80km van Bangkok en is daarom een logische tweede bestemming na de hoofdstad. Als je vanuit Bangkok komt neem dan de trein. Dat is echt de leukste manier om te reizen en de korte rit waarbij je ook veel van het platteland ziet is erg fraai. Een goede tweede keuze is om met de bus te reizen. De rit duurt ongeveer 2 uur.

Ook gaan er vanuit Bangkok verschillende dagtours naar Ayutthaya. Handig voor wie minder tijd te besteden heeft.

Kom je vanuit Kanchanburi reis dan met de bus of minivan. Dit is de snelste manier en duurt ongeveer 3 uur.

Een logische volgende bestemming is het historische Sukhothai. Hier duik je verder de wonderlijke geschiedenis van Thailand in. Je kunt deze plaats met de bus of trein bereiken en de rit duurt ongeveer 4,5 uur.

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!