Kanchanaburi

Op slechts 2 uur rijden van Bangkok vind je het bijzondere Kanchanaburi. Een bestemming met een indrukwekkend oorlogsverleden maar ook rijk aan prachtige natuur. De gelijknamige stad zelf is niet echt interessant maar wie de omgeving in trekt wordt rijkelijk beloond.

Activiteiten als raften en trekkingen door de natuur afgewisseld met interessante historische bezienswaardigheden maken Kanchanaburi een welkome stop op de reisplanning. En wie bijzonder wilt overnachten, zal in dit gebied ook zeker aan zijn of haar trekken komen.

De beruchte Bridge On The River Kwai

Kanchanaburi is bekend en berucht vanwege de dodenspoorlijn die tijdens de tweede wereldoorlog is aangelegd door de Japanners. Het doel was om een spoorlijn dwars door de Thaise jungle aan te leggen om de troepen in Burma te bevoorraden. De Japanners gebruikten gevangen genomen geallieerde soldaten om de spoorlijn aan te leggen.

De brug over de river Kwai

Tijdens dit project stierven ruim 100.000 mensen. Het boek en de gelijknamige film ‘’The Bridge On The River Kwai’’ hebben de bestemming op de kaart gezet. Neem zeker even de moeite om de film te kijken voor je Kanchanaburi bezoekt.

Bezienswaardigheden in Kanchanaburi

Kanchanaburi heeft geen gebrek aan interessante bezienswaardigheden. Rond het stedelijk gebeid vind je vooral veel musea en monumenten gerelateerd aan het brute oorlogsverleden tijdens de Japanse bezetting. Trek je erop uit dan kun je genieten van prachtige natuurgebieden met watervallen en grotten. We zetten de belangrijkste bezienswaardigheden en activiteiten voor je op een rijtje.

De brug over de Kwai rivier

Deze brug is het icoon geworden van de 414km lange dodenspoorlijn. De brug verbindt de oevers van de Kwai Rivier met elkaar en is een echte toeristische trekpleister. Je kunt zelf van de ene naar de andere kant lopen om foto’s te maken. Kijk wel uit voor de trein want deze rijdt hier nog steeds hetzij slechts twee keer per dag. De brug die er vandaag de dag staat is niet de originele maar een reconstructie. De originele brug is namelijk in 1945 gebombardeerd en vernietigd.

River Kwai Bridge

JEATH Oorlogsmuseum

Naast de beroemde brug vind je het JEATH War Museum( Japan, Engeland, Australië, Thailand, Holland ). Het is aan te raden dit museum eerst te bezoeken voor de nodige achtergrondinformatie. De krijgsgevangen verbleven in hete nauwe bamboehutten en het museum is in een replica hiervan gehuisvest. Binnen kun je een uitgebreide fotocollectie bekijken en achtergrond verhalen lezen over de constructieperiode van de brug ( 1942 – 1943 ).  Interessant zijn ook de verhalen van gevangenen die deze tijd hebben overleefd.

Oorlogsbegraafplaats

Drie kilometer ten zuiden van de brug vind je de Kanchanaburi oorlogsbegraafplaats. Op de begraafplaats hangt een serene rust en er liggen hier zo’n 7000 geallieerde soldaten begraven.

Orrlogsbegraafplaats

Dodenspoorlijn

De beruchte dodenspoorlijn is zo’n 414km lang en loopt van Thailand tot in Burma ( tegenwoordig Myanmar ). De bouw van de brug begon in 1942 en duurde zo’n 16 maanden en diende als aanvoerroute voor de Japanse troepen in Burma. De werkers bestonden voornamelijk uit gevangen genomen geallieerden en Aziatische dwangarbeiders. De spoorlijn loopt door een ruig terrein en tijdens de aanleg zijn zo’n 100.000 mensen overleden aan ondervoeding en uitputting.

Dodenspoorlijn

Je kunt de dodenspoorlijn zelf volgen door bij Tha Kilen Station op de trein naar Nam Tok te stappen. Deze 77km lange rit duurt zo’n 2 uur en gaat door een magnifiek mooi landschap.

Hellfire Pass Memorial

Als het nog niet duidelijk was hoe bruut en zwaar het werk aan de dodenspoorlijn was dan zorgt het bezoek aan Hellfire Pass daar wel voor. Deze 500 meter lange en 26 meter diepe doorgang werd in 1943 door de gevangenen in 12 weken uitgehakt. De omstandigheden waren onmenselijk en 700 van de 1000 arbeiders zijn hierbij overleden. Je kunt over dit stuk van de spoorlijn lopen en de omgeving van jungle maakt het nog extra spookachtig. Er is ook een museum dat je absoluut moet bezoeken voor de nodige achtergrondinformatie.

Hellfire Pass

Erawan watervallen en National Park

De Erawan watervallen staat bekend als de mooiste waterval van Thailand. De waterval heeft 7 lagen en is onderdeel van het Erawan National Park. De totale lengte van de waterval is ongeveer 1500 meter en is gelegen in een prachtige omgeving van tropisch regenwoud. Wil je de hele 1500 meter verkennen dan ben je wel even bezig. Reken op zo’n 3 uur en zorg dat je in goede conditie bent.

Erawan Watervallen

Sai Yok National Park

Minder bekend en spectaculair als het nabijgelegen Erawan National Park maar zeker een prachtige bestemming voor wie langer de tijd heeft in Kanchanaburi. In het Sai Yok National Park vind je mooie watervallen, grotten en kun je mooie wandelingen en boottochten maken.

Sai Yok National Park

Wat te doen in Kanchanaburi

Trekking

Veel reizigers zijn bekend met de trekkingen in het noorden van Thailand maar in de Kanchanaburi provincie kun je ook prima trekken. Het ligt voor de hand om dit te organiseren in Erawan National Park maar wie langer de tijd heeft en nog wat verder kan uitwijken moet eigenlijk kiezen voor de Sun Nhok Wua trekking, ook wel bekend als het dak van Kanchanaburi. Je moet hiervoor naar het Khao Laem National Park.

San Nhok Wua

Het ''dak van Kanchanaburi'' San Nhok Wua is een uitstekende bestemming voor mooie trekking tochten.

Bezoek de grotten

Het landschap met bergen en jungle herbergt ook een aantal fraaie grotten. Volgens velen de mooiste grotten van Thailand. Je zult altijd een behoorlijke wandeling moeten maken om er te komen en het is daarom aan te raden om dit als onderdeel van een trekking tour te doen.

Fietsen

Spring ook eens een dagdeel op de fiets. Het platteland rondom Kanchanaburi is rustig en mooi met uitgestrekte rijstvelden en boerderijen. Je kunt gemakkelijk zelf een route uitstippelen maar er worden ook vanuit de stad verschillende fietstours georganiseerd. 

Raften en kajakken

De Kwai rivier leent zich uitstekend om te raften of kajakken. Deze zijn bij veel hotels aan het water te huur. Ook worden er tours georganiseerd waarbij je een stuk gaat kajakken in combinatie met een trekking.

Meer mooie plekken: https://verrassendthailand.nl/bezienswaardigheden/

Vervoer in en rondom de stad

Je kunt je in de stad prima verplaatsen door zelf een fiets of scooter te huren. Ook zijn er voldoende Tuk Tuk’s en taxi’s op straat te vinden. Veel interessante plekken liggen echter verder buiten de stad en het is aan te raden om daarvoor een auto met chauffeur te huren of een georganiseerde tour te boeken.

Eten en drinken

Verblijf je in de stad dan vind je de meeste restaurants en bars rond Mae Nam Kwae. Deze straat is uitgegroeid tot de plek waar alle reizigers samenkomen. Je vindt er een mooi aanbod aan leuke bars en plekken om te eten.

Voor goedkoop en echt Thais kun je terecht op de avondmarkt of bij een van de traditionele restaurants aan de rivier.

De lokale specialiteit is gaeng paa la khlang, een pittige curry met vis en aubergine.

Overnachten in Kanchanaburi

Veel hotels en guesthouses bevinden zich aan de oostkant van de rivier rond de weg Mae Nam Kwae. Hier vind je hotels in elke prijsklasse en wie op een klein budget reist, moet hier zijn. De oostkant van de rivier heeft meer luxe resorts. Direct aan het water vind je een aanbod aan prachtige resorts in sfeervolle omgeving.

Meer informatie: Waar verblijven in Kanchanburi? Dit zijn de leukste hotels

Hoe je er komt

Kanchanaburi ligt op zo’n 144km westelijk van Bangkok en is snel en gemakkelijk te bereiken. Met de trein ben je er in 2,5 uur en een bus brengt je in ongeveer 3,5 a 4 uur op plaats van bestemming. Tickets boek je gemakkelijk online. Wat je ook zou kunnen overwegen is om een dagtour te boeken in Bangkok maar het loont om toch een paar dagen langer te blijven in deze prachtige provincie.

Wil je hierna verder noordelijk reizen dan ligt het voor de hand om Ayutthaya te bezoeken. Je kunt hier het beste plaatsen in een minibusje voor boeken. De rit neemt een kleine 2,5 uur in beslag.

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!