Koh Kood

Koh Kood, ook wel geschreven als Koh Kut is het vijfde grootste eiland van Thailand en is gelegen vlak bij het bekende eiland Koh Chang en het kleinere Koh Mak dicht bij de Cambodjaanse grens.

Dat dit eiland nog maar zo weinig toeristen ziet is een raadsel want Koh Kood is misschien wel een van de mooiste plekken in Thailand en de regio.

De paradijselijke stranden, allen gelegen aan de westkust van Koh Kood zijn van ongeëvenaarde schoonheid. De oostkust van het eiland telt slechts twee kleine vissersdorpjes en het midden bestaat verder uit tropisch regenwoud, een prachtige rivier en een aantal goed verborgen watervallen.

Je kunt je in Koh Kood een aantal dagen prima vermaken door het eiland op eigen gelegenheid te verkennen. Met een lengte van 25 kilometer en een breedte van 12 kilometer zul je hier wel een scooter moeten huren om alle verborgen pareltjes te kunnen ontdekken.

Door een kleiner aanbod aan resorts, de afwezigheid van veerboten die auto’s vervoeren en de wat afgelegen locatie kun je op Koh Kood nog dat echte bijzondere eilandgevoel ervaren. Prijzen van hotels en resorts liggen hier wel wat hoger dan op andere bestemmingen maar het is de extra centen meer dan waard.

Tijd om meer te weten te komen over dit bijzondere eiland.

Stranden op Koh Kood

De stranden van Koh Kood zijn allen gelegen aan de westkant van het eiland. Het centrale strand waar je de meeste resorts en bungalows vind is het strand Klong Chao. Ten noorden en zuiden van Klong Chao is waar je de meeste bijna verlaten strandjes kunt vinden. Je weet wel, van die echte plaatjes die je in een reisfolder terug ziet.

We zetten ze de mooiste hieronder op een rijtje.

Klong Chao

Het centrale strand van Koh Kood en de plaats waar de rivier uitkomt in de zee. Aan Klong Cao strand vind je de meeste luxer resorts maar er zijn ook verschillende budget opties verder van het strand en aan de rivier gelegen.

Het strand is prachtig met fijn wit zand en kabbelend water. En door de centrale ligging is het de perfecte uitvalsbasis voor je tijd op het eiland.

Klong Chao strand

Bang Bao

Dit strand ligt iets zuidelijker dan Klong Chao en is gelegen in een prachtige baai. Er is bijna geen ontwikkeling op dit strand op een paar resorts na en een paar restaurants en cafe’s landinwaarts. Dit is een echt paradijsje en mag niet ontbreken op je reis naar Koh Kood.

Bang Bao strand

Ao Tapao

Het Ao Tapao strand is ook een populaire plek onder reizigers. Dit fraaie lange strand heeft inmiddels een leuk aanbod aan restaurants, resorts en hotels en is een goede keuze om te verblijven.

Ao Phrao

Ao Phrao is een prachtig leeg strand in het zuiden van Koh Kood. Wit zand, een kalme zee en een rits palmbomen maken het plaatje compleet.

Klong Yai Kee

Dit gebied vind je in het afgelegen noordwesten van Koh Kood. Verlaten strandjes en een mooie waterval liggen hier op je te wachten. Je ziet hier voor de kust ook een piepklein eilandje liggen dat luistert naar de naam Ko Raet. Dit is een uitstekend gebied om te snorkelen.

Wat te doen op Koh Kood

Koh Kood is nog niet sterk ontwikkeld en hopelijk blijft dat ook zo. Je komt naar dit eiland om te ontspannen en van de natuur te genieten. Geniet vooral van de rust maar trek zeker een dag of twee uit om zelf met een scooter het eiland te verkennen. In het binnenland ligt nog zo veel moois te wachten.

Watervallen

Op Koh Kood vind je drie watervallen, Klong Chao waterval, Klong Yai Kee waterval en de Huang Nam Keaw waterval. Bij de laatstgenoemde kun je ook twee enorme oude bomen bekijken die naar schatting meer dan 500 jaar oud zijn.

Snorkelen en duiken

Er zitten een aantal duikscholen in Klong Chao die duik en snorkeltrips verzorgen. Vaak maken ze ook een stop in het nabijgelegen Koh Rang Marine Park wat ook weer prachtig is om te bezoeken. Op Koh Kood zijn ook een aantal prima plekken om van de kant te snorkelen. Neem dus een snorkelset mee als dit iets is wat je graag doet. Verder zijn er verschillende halve dag of dagtours waarbij je gaat snorkelen rond de eilandjes Ko Raet en Koh Maisi Lek.

Vissersdorpjes

Aan de oostkant van Koh Kood vind je twee vissersdorpjes. In het noorden vind je de Ao Salud en in het zuiden Ao Yai. Het is zeker interessant om de dorpjes te bezoeken om te kijken hoe de mensen hier van de zee leven. In beide dorpjes vind je verschillende restaurants waar je heerlijk verser vis en zeevruchten kunt eten.

ao yai vissersdorp

Zonsondergang bekijken

Dit mag natuurlijk niet ontbreken. Geniet van een cocktail terwijl de zon langzaam de zee in zakt. Het ideale romantische moment.

Kajakken

Kajakken op Koh Kood is super! Niet alleen kun je vrijwel de hele kalme westkust langs maar je kunt ook de rivier op door het mangrovebos landinwaarts.

Vervoer op het eiland

Koh Kood is rustig en er je ziet hier nauwelijks Tuk Tuk’s of Songtaew taxi’s. Om jezelf te verplaatsen op het eiland huur je het beste een scooter of een auto met chauffeur bij je resort of hotel. Er is bijna geen verkeer en de wegen zijn in prima conditie.

Eten en drinken

Afhankelijk van op welk strand je je verblijft is er veel keuze of bijna geen keuze aan restaurants. Op de meer afgelegen plekken eet je bijna alle maaltijden in je resort maar verblijf je in het centrale gedeelte dan is er voldoende keuze aan westers en Thais eten.

Verwacht geen uitbundig nachtleven maar meer relaxte chill barretjes. De leukste bars vind je in de buurt van Klong Chao Beach.

Overnachten op Koh Kood

Boek je overnachtingen van te voren, zeker tijdens het hoogseizoen. De prijzen liggen op Koh Kood iets hoger dan op andere plekken maar dit is het meer dan waard. Ondanks dat is er ruim voldoende aanbod aan budget hotels en backpacker plekken.

Bijna alle accommodatie ligt aan de westkust met een paar verder afgelegen homestays en hotels verder landinwaarts.

Wil je compleet weg van alles kies dan een plek verder naar het noorden of het zuiden. Wil je ook nog wat avondlijk vertier dan verblijf je het beste in het midden van het eiland.

Hoe je er komt

De veerboten naar Koh Kood vertrekken vanaf de Laem Sok Pier in de plaats Trat op het vasteland. Er gaan zo’n 7 veerboten per dag naar het eiland dus er is altijd voldoende aansluiting als je vanuit Bangkok komt.

Vanuit Bangkok kun je het beste een bus en veerboot combinatieticket kopen als je de kosten zo laag mogelijk wilt houden. Heb je meer te besteden boek dan een auto met chauffeur.

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

  1. Hoi Thomas, nu voor het eerst in Thailand. Eerst Koh Samet in een prachtig (niet goedkoop!!) resort, Tamarind resort en nu zijn we op Koh Kood in Rest Sea resort. Ook duur maar bij lange na niet zo goed als Tamarind op Koh Samet. We hebben de Deluxe Villa en de omgeving is natuurlijk prachtig, maar de huisjes zijn echt aan onderhoud toe. Ook heeft het huisje wat kieren waardoor muggen binnen kunnen komen.
    Wat je zou moeten veranderen in je tips voor huur van scooters; doe dat niet (altijd) bij het resort. Net achter ons resort, echt halve minuut om de hoek, worden scooters door locals veel goedkoper verhuurd!
    Op ‘ons’ strand Ao Phrao zit een heel leuk eenvoudig barretje/restaurantje gerund door Boy. Een jochie van 10-12 jaar helpt mee en doet dat super vriendelijk. Beter dan menig horeca in Nederland. Misschien leuke toevoeging voor dit blog. Groeten, Hugo

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!