Koh Mak

Welkom op Koh Mak, een klein eilandje gelegen tussen het populaire Koh Chang en het super mooie maar nog niet zo druk bezochte Koh Kood.

Waarom zou je met zoveel goede opties in de buurt kiezen voor een verblijf op Koh Mak? Nou, de vraag stellen is hem beantwoorden. De meeste toeristen kiezen namelijk voor een van de andere eilanden in de buurt en daarom is dit kleine pareltje nog steeds vrijwel onaangetast.

Er is toerisme uiteraard, maar het is kleinschalig opgezet en je kunt op Koh Mak nog dat echte eilandgevoel ervaren wat je vele jaren geleden had op andere plekken.

Je komt hier duidelijk niet om uitbundig te feesten. Maar, ben je op zoek naar verlaten paradijselijke stranden? Op zoek naar rust, af en toe wat eten en hier en daar een drankje drinken in een rustig barretje?

Dan is Koh Mak een uitstekend eiland om een paar dagen te ontspannen. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten voordat je voet zet op een van de hagelwitte stranden.

Let’s go.

Stranden op Koh Mak

De twee mooiste en meest bezochte stranden van Koh Mak zijn Ao Suan Yai en Ao Kao Beach.

We raden aan om op een van deze stranden te verblijven maar er zijn uiteraard nog meer mooie stranden op Koh Mak. We zetten hieronder de beste stranden op een rijtje.

Stranden Koh Mak

Helder blauw water en palmbomen. Het paradijs bestaat.

Ao Suan Yai

Ao Suan Yai is een fantastisch strand in het noordwesten van Koh Mak. Het zand is wit, het water kraakhelder en de rits palmbomen aan de rand maken het plaatje af. Vlakbij Ao Suan Yai ligt het net zo mooie Ao Pra strand.

Met slechts een handvol resorts is dit strand het meest rustige van Koh Mak. Voor de kust liggen de kleine eilandjes Koh Kham en Koh Pii. Het is mogelijk om met een kajak naar Koh Kham te varen. Dit inmiddels privé eiland hanteert wel entreekosten a 200 baht per persoon.

Ko Kham Eiland

Voor de kust ligt het paradijselijke Ko Kham eiland.

Ao Kao Beach

Ao Kao Beach is gelegen in het zuidwesten en is het meest populaire strand op Koh Mak. Ook dit is een prachtig lang witgeel zandstrand geflankeerd door rijen palmbomen.

Achter het strand loopt een smal straatje met allemaal leuke restaurants en cafés. Voor de kust liggen de kleine eilandjes Ko Rayang Nai en Ko Rayang Nok waar je met een kajak heen kunt varen.

Stranden in het zuidoosten

De stranden in het zuidoosten van Koh Mak zijn niet zo mooi als de hierboven beschreven twee hotspots maar een dag op verkenning aan deze kant van het eiland hoort wel thuis in je planning.

Er zijn wel een aantal resorts aan deze kant van het eiland maar veel minder en daarom heb je soms de stranden helemaal voor je alleen.

De stranden Ao Pai en Laem Son zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Met name Laem Son is een prachtig strand en op een paar lokale restaurants na gebeurt er weinig.

Stranden in het noorden

De noordkant van Koh Mak heeft niet de fijne zandstranden zoals aan de westkant maar ook dit gebied is leuk om te bezoeken. Huur een scooter en rijd naar het uiterste puntje naar Ao Taan Beach om van daaruit langs de noordkust te rijden.

Wat te doen op Koh Mak

Ondanks dat Koh Mak best klein is en nog niet zo druk bezocht is er toch verrassend veel te doen. Van duik en snorkel tours tot het verkennen van verborgen wandelpaden in de jungle en natuurlijk de standaard Thaise kookcursus.

Eilandjes rondom Koh Mak

Rondom Koh Mak liggen vijf kleine eilandjes. Koh Kradat, Koh Kham, Koh Pii, Koh Rayang Nai en Koh Rayang Nok. Je kunt boottochtjes boeken om de eilandjes op een dag te bezoeken. Het is ook vrij makkelijk om er met een kajak naar toe te varen. Vergeet geen cash geld mee te nemen want bij de meeste eilandjes moet je entreegeld betalen.

Duiken en snorkelen

Er zitten twee duikscholen op Koh Mak en deze verzorgen duik en snorkeltrips. Dit is meestal in kleine groepen en daardoor wat duurder dan de snorkeltrips die elders worden aangeboden.

Snorkeltours nemen je meestal mee naar het Koh Rang Marine Park. Het is ook mogelijk om dagtrips naar de wateren rond Koh Kood te maken.

Wandelen en fietsen

Het terrein op Koh Mak is vrij vlak wat het een goed plek maakt om te wandelen of fietsen. Je kunt gemakkelijk op eigen houtje de paden het binnenland in volgen. Er staan goede aanwijzingen op de borden. Houd er rekening mee dat het behoorlijk heet is dus voor meer gemak kun je beter een scooter huren.

Vervoer op het eiland

Er is geen openbaar vervoer op Koh Mak en een scooter huren is de beste optie om jezelf te verplaatsen. Kosten liggen rond de 300baht per dag. Er rijden ook taxi’s rond maar die kunnen je niet altijd bij de meer afgelegen plekken afzetten. De wegen zijn vlak, rustig en in goede conditie.

Weinig ander verkeer op dit eiland.

Eten en drinken

Koh Mak mag dan klein zijn maar het aanbod aan restaurants is groot. Je kunt elke mogelijke keuken op het eiland vinden dus waar je ook zin in hebt, het is te krijgen.

Verwacht geen uitbundig uitgaansleven op Koh Mak maar er zijn wel een paar plekken die de moeite waard zijn. Je vind de meeste uitgaansgelegenheden aan rondom Ao Kao beach. De Monkey Bar is een bekende plek waar regelmatig live bands of Dj’s optreden. Elk jaar in maart is er een driedaags festival dat luistert naar de naam Thaibreak met internationale Dj’s op het strand.

Overnachten op Koh Mak

Je verblijft het beste rondom Ao Suan Yai of Ao Kao. De laatstgenoemde is waar de meeste toeristen verblijven en je hebt hier ook het grootste aanbod aan bungalows, resorts en hotels in elke prijsklasse. Rondom Ao Suan Yai zitten slechts een aantal luxe resorts en enkele middenklasse hotels. Een goede plek om te verblijven als je een wat hoger budget ter beschikking hebt.

Hoe je er komt

Wil je Koh Mak vanaf het vasteland bereiken neem dan een speedboot vanaf de Laem Ngop Pier. Vanuit Bangkok kun je een busreis boeken die je in 5 a 6 uur naar de pier brengt of dichtbij afzet zodat je nog een stukje met de taxi moet. Reis je met een gezelschap dan is een auto met privé chauffeur vaak niet veel duurder dan de busreis. Het is ook mogelijk om een boot te nemen vanaf Koh Chang en Koh Wai naar Koh Mak. Het kan voorkomen dat deze routes echter niet aangeboden worden tijdens het regenseizoen.

Lees ook: Thailand bezienswaardigheden - van bekend tot onbekend.

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!