Koh Phangan

Koh Phangan, daar moet ik niet heen toch? Dat is dat eiland waar alleen maar gefeest wordt door jongelui.

Welnu, dit eiland is inderdaad wereldberoemd vanwege een feest waar ik je dadelijk meer over vertel maar nu eerst even dit. Koh Phangan is echt een plaatje en als je niet van drukte en feesten houd dan is dit eiland echt ook de moeite waard.

De stranden zijn super mooi, een groot deel van het eiland is nog steeds gehuld in jungle en op je scootertje ontdek je steeds weer nieuwe verborgen pareltjes.

Laten we dus maar gauw in deze bestemming duiken zodat je weet wat er allemaal te doen is op dit tropisch paradijsje.

De beroemde Full Moon Party

De emmers met vodka zijn niet aan te slepen tijdens de wereldberoemde Full Moon Party die elke maand op het strand Haad Rin gehouden wordt. Internationale Dj’s, verschillende podia, vuurshows en om de paar meter een bar waar je je bucket kunt vullen. Het is een heus spektakel en als je jong van geest bent moet je de Full Moon Party wel eens meegemaakt hebben.

Full Moon Party op Haad Rin Strand

De Full Moon Party is echter niet altijd zo groot geweest. Het begon ooit in de jaren 80 met kleine groepjes backpackers die op kleinschalige manier de volle maan vierden. Dit omdat je deze zo goed kunt zien vanaf het strand. Met de jaren groeide het feest steeds groter tot wat het nu is.

Het is traditie om jezelf te beschilderen met neon verf. Je kunt dit overal kopen en er zijn ook kraampjes waar je je professioneel kunt laten bekladden. Tijdens het feest zie je ook bijna niemand met een gewoon pilsje in de handen. Nee, iedereen loopt met een emmer rond. Je koopt zo’n emmer samen met een 30cl flesje rum of vodka, ijsblokjes en een mixer zoals energydrink of cola.

Buckets

De buckets staan klaar en de kater wacht om het hoekje.

Maar genoeg nu over het feest want Koh Phangan heeft juist ook prachtige natuur en na alle drukte ben je wel even toe aan rust.

De Koh Ma zandbank

In het noordwesten van koh Phangan vind je een van de mooiste plekjes van het eiland. Vanaf het Haad Mae strand kun je over een zandbank naar het kleine eilandje Koh Ma lopen. Op het strand vind je enkele bungalows en het is een van de beste plekken op het eiland om de zonsondergang te bekijken. De zandbank heeft ook iets speciaals en daarom is dit echt een plek die je bezocht moet hebben.

Koh Ma

De Koh Ma zandbank moet je zeker bezoeken.

Stranden op Koh Phangan

Naast Haad Mae zijn er nog veel meer mooie stranden op Koh Phangan te vinden. Huur een scooter en trek erop uit want er zijn wel meer dan 30 stranden te vinden op het eiland.

Het meest bekende strand op Koh Phangan is Haad Rin. Dit is waar je een enorme concentratie aan bars, clubs en restaurants vind en waar elke maand de Full Moon Party gehouden wordt. Voor rust hoef je hier dus niet te zijn. Snel weg dus om op zoek te gaan naar de rustige strandjes.

De mooiste stranden vind je in het noorden en noordwesten van het eiland. Je moet zeker stoppen bij Bottle Beach, Haad Yao en Haad Salad.

Haad Salad op Koh Phangan

Haad Salad is een super idyllisch strand.

Duiken en snorkelen

De meeste reizigers gaan duiken bij het nabijgelegen eiland Koh Tao vanwege de prachtige duikspots die dat eiland rijk is. Maar rond Koh Phangan kun je ook verrassend goed duiken. Op het eiland zijn verschillende duikscholen te vinden en je kunt hier ook je PADI halen als dit je eerste keer is.

Wil je vanaf de kant snorkelen dan kun je het beste bij een van de stranden aan de westkant van het eiland het water in. Het strand Haad Salad is bijvoorbeeld een uitstekende plek. Net uit de kust ligt hier een fraai koraalrif.

Scooteren over het eiland

De wegen op Koh Phangan zijn rustig en dit is dan ook een prima eiland om op eigen houtje met een scooter te verkennen. Zorg er alleen wel voor dat je op de hoogte bent van de regelgeving. Gebruik je favoriete map app en ga de hort op. De route die je af kunt leggen is prachtig! De weg kronkelt door prachtig groen gekleurde jungle en gaat berg op en berg af. Prachtige vergezichten worden afgewisseld met paradijsleijke strandjes. De drukte van Haad Rin lijkt nu wel echt ver weg en je gaat Koh Phangan nu echt waarderen.

De mooie wegen op Koh Phangan

Het oogverblindend mooie tropische landschap op het eiland.

Eten, drinken en nachtleven

Op Koh Phangan geen gebrek aan leuke bars, restaurants, leuke ontbijttentjes en koffiezaakjes. Elke denkbare keuken is beschikbaar ook omdat veel buitenlanders op het eiland hun geluk beproeven door een zaak te openen.

Leuk is ook de vele plekken waar je aan een tafeltje op het strand kunt dineren maar ook de bars op de rotsen met een fantastisch uitzicht zijn de moeite waard.

Voor lekker Thais eten kun je gelukkig ook je hart ophalen op het eiland. Langs de weg kom je regelmatig langs lokale rotisserie kip plekken met heerlijk gemarineerde kip. Ook de Thong Sala Food Market heeft een prima aanbod aan lokale gerechten.

Bar op het strand

Het betere werk. Lekker muziekje, pilsje en uitzicht op de zee.

Overnachten op Koh Phangan

Van goedkoop backpackerhostel tot romantische bungalow aan het strand of luxe vijfsterren resorts. Het aanbood aan accommodatie is groot en ieder type reiziger vind wel zijn of haar favoriete plekje om te overnachten op het eiland.

Het is verstandig om rekening te houden met de Full Moon Party. Voor het geval je graag dichtbij het feest wilt overnachten dan is het slim om vooraf iets te reserveren. Wil je juist niet in de drukte zijn dan kun je dit gebied in die periode juist beter vermijden.

Hoe je er komt

Er is geen vliegveld op Koh Phangan dus je bent aangewezen op de veerboten om op het eiland te komen.

Het eiland is goed verbonden met veerboten vanaf Surat Thani en Don Sak op het vasteland. Ook zijn er goede verbindingen met de nabijgelegen eilanden Koh Samui en Koh Tao. Speedboten tussen de eilanden zijn bijvoorbeeld een supersnelle optie.

Beste reistijd

De beste tijd om Koh Phangan te bezoeken is tussen januari en mei wanneer het weer absoluut fantastisch is. In andere maanden kan het veel meer regenen. Wel goed om te weten is dat als je in onze zomermaanden reist een bezoek aan het eiland nog steeds een goede keuze is. Dit omdat er in deze regio aanzienlijk minder regen valt in de zomermaanden dan op andere populaire toeristische bestemmingen.

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!