Koh Samet

Koh Samet is gezegend met een enorm aantal prachtige stranden, een uitstekend aanbod aan hotels en resorts en een bruisend nachtleven.

Een ander voordeel is de korte afstand tot Bangkok. Koh Samet is in een kleine 3 uur te bereiken vanuit de Thaise hoofdstad. Dit zorgt er wel voor dat het eiland tijdens weekenden en Thaise feestdagen behoorlijk druk wordt. Iets wat niet elke toerist zal bekoren.

De drukte concentreert zich echter vooral rond de noordkant van Koh Samet en wie verder afzakt naar het zuiden kan hier nog steeds genieten van rust en ruimte.

Koh Samet heeft ook nog steeds een dicht bebost binnenland en een verkenningstocht moet op ieders planning staan.

Kortom, er is genoeg te doen op dit mooie eiland. Zoek je een mooie strandbestemming dichtbij Bangkok dan is Koh Samet een prima keuze. Heb je meer tijd te besteden in Thailand dan zijn er betere bestemmingen meer naar het oosten of het zuiden.

Stranden op Koh Samet

Op Koh Samet vindt je 16 stranden variërend van druk tot paradijselijk rustig. Bijna alle stranden liggen aan de oostkant van het eiland. De westkant van het eiland heeft minder stranden en daardoor ook minder keuze aan accommodatie. Dit betekent hogere prijzen maar minder toeristen.

We zetten de mooiste stranden van Koh Samet op een rijtje.

Haad Sai Kaew

Haad Sai Kaew is een lang wit zandstrand in het noorden van Koh Samet. Dit is het gebied waar de meeste boten van het vasteland aankomen en het is een van de drukste stranden. Enorm toeristisch dus maar dat heeft weer als voordeel dat het super gezellig is in de avond met tafeltjes op het strand en een groot aanbod aan bars en live muziek.

Haad Sai Kaew

Ao Phai

Dit strand valt zeker niet onder de mooiste stranden op Koh Samet maar dit is meer een waarschuwing. Het is een klein en druk strand en heeft een concentratie aan bars en clubs. Een leuke plek om in de avond uit te gaan maar minder geschikt om te verblijven.

Ao Noi Na

Dit strand ligt aan de noordkant van Koh Samet en wordt vaak overgeslagen. Het is een fraai witgeel zandstrand en is gemakkelijk lopend te bereiken als je rond Haad Sai Kaew verblijft.

Ao Tubtim

Nog steeds dichtbij het nachtleven maar Ao Tubtim is een veel rustiger strand. Het is een fraai wit zandstrand met slechts enkele accommodaties. Een van de beste stranden om te verblijven op Koh Samet voor wie overdag graag op een rustig strand verblijft.

Ao Tubtim Strand

Ao Nuan

Sla Ao Nuan niet over. Dit verscholen rustige strand bezoek je het beste tijdens een tocht over het eiland.

Ao Thian

Ao Thian is een strand gelegen in het zuidoosten van Koh Samet. Zoals je zult begrijpen is het hier al weer een stuk rustiger dan in het noorden. Het zand is witgeel en het strand wordt hier en daar onderbroken door rotsen.

Ao Wai

Ao Wai is misschien wel het mooiste strand op Koh Samet. Het ligt behoorlijk afgelegen in het zuiden van het eiland en er is slechts één resort. Het is een heerlijke plek om te verblijven als je een paar dagen totale rust wilt en niet zoveel behoefte hebt aan uitgaan en live muziek.

Ao Karang

Ao Karang ligt in het uiterste zuiden van het eiland en is een goede plek om van de kant te snorkelen. Het strand bestaat voornamelijk uit rotsen onderbroken door stukken witgeel zand.

Ao Phrao

Ao Phrao is een prachtig stuk strand aan de westkant van Koh Samet en is de spot om de zonsondergang te bekijken. Het water is ondiep en kraakhelder en er is weinig accommodatie gebouwd waardoor het een rustige plek is om te verblijven.

Zonsondergang op het Ao Phrao strand

Wat te doen op Koh Samet

Wil je naast ontspanning op het strand nog iets ondernemen op Koh Samet dan is er genoeg te doen. Waterskien, duiken, snorkelen, touren over het eiland of een boottrip naar de nabijgelegen eilandjes. Je houdt het hier wel een paar dagen uit.

Duiken en snorkelen

Duiken is niet spectaculair en er zijn betere plekken in Thailand. Beter doe je een snorkeltour waarbij je ook een aantal kleine eilandjes in de buurt bezoekt. Een dagtocht neemt je mee naar Koh Kudee en Ko Kham. Kleine paradijsjes waar het goed snorkelen is.

Khao Laemya National Park

In het noorden van Koh Samet ligt het Khao Laemya National Park. De entree is 200 baht maar deze heb je al betaald bij aankomst op het eiland. Er lopen een aantal wandelpaden door het park en het is de moeite waard om hier een dagdeel voor uit te trekken.

Geniet van de zonsondergang

De meeste stranden liggen aan de oostkant van Koh Samet dus je zult wat moeite moeten doen om van de zonsondergang te genieten. Er lopen verschillende paden naar de westkant van het eiland.

Een goede plek om van de zonsondergang te genieten is op Ao Phra strand. Dit is het meest gemakkelijke punt om te bereiken ervan uitgaande dat je in het noorden van het eiland verblijft.

Een betere plek is in het zuiden ten westen van het prachtige Ao Wai strand. Op Google Maps staat dit punt aangegeven als ‘’sunset point’’.

Vervoer op het eiland

Tussen de stranden aan de oostkant van het eiland rijden regelmatig Songtaew taxi’s. Ook gaan er speedboten tussen de verschillende stranden.

Een goede manier om jezelf te verplaatsen is op een gehuurde scooter. Kijk uit want niet alle wegen zijn in goede staat en zoals je inmiddels wel weet zijn de scooters hier eigenlijk een motor. Dit kan allerlei problemen opleveren met je zorgverzekering als je geen motorrijbewijs hebt.

Eten en drinken

Elke denkbare internationale keuken is te vinden op Koh Samet. Ook kun je hier leuk dineren op het strand bij de verschillende beach resorts.

Vanwege de geringe afstand tot Bangkok en het grote aantal bezoekers tijdens de weekenden vind je op Koh Samet een bruisend uitgaansleven. Bijna alle bars zitten rond Ao Phai en Haad Sai Kaew. Voor feesten tot diep in de nacht is de Silver Sand Bar een immens populaire plek.

Overnachten op Koh Samet

Er is een enorm aanbod aan resorts, hotels en budgetaccommodatie op Koh Samet. De vraag is, wat voor voorzieningen wil je in de buurt?

Voor een bruisend uitgaansleven moet je rond Ao Phai en Sai Kaew zijn. Wil je rust en een wat luxer verblijf dan is Ao Phrao een uitstekende plek. Maar kijk ook eens wat meer naar de zuidoostkant van het eiland. Daar vind je nog dat echte eilandgevoel.

Hoe je er komt

De afstand van Bangkok naar Koh Samet is slechts 200km. De beste manier om er te komen met de bus of minibus naar de plaats Ban Phe in Rayong. De veerboot vertrekt vanaf de Nhuan Thip Pier. Totaal duurt deze reis zo’n 4 uur.

Bekijk ook hier een compleet overzicht met alle bezienswaardigheden van het noorden tot het zuiden van Thailand. 

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!