Mae Hong Son

In het Noordwesten van Thailand tegen de grens van Myanmar ligt een grote verrassing voor reizigers die net even wat verder buiten de gebaande paden willen reizen. Ik heb het over het prachtige Mae Hong Son, een slaperig stadje aan een meer in een prachtige natuurlijke omgeving.

Mae Hong Son’s gelijknamige district huisvest ook het backpackersdorp Pai maar niet veel van hen reizen verder door naar Mae Hong Son stad.

De wat afgelegen locatie van Mae Hong Son maakt het ideaal voor wie op zoek is naar rust en natuurschoon. Eindeloze bergformaties, watervallen, hete bronnen en dichte bossen is wat je te wachten staat. En dit is ook het woongebied van vele etnische minderheden die nog steeds volgens traditionele waarden ver van de moderne stad leven.

Is dit een bestemming om in je reis op te nemen? Lees verder om erachter te komen.

De Mae Hong Son Loop

Een van de meest populaire motor of auto routes in het noorden van Thailand is de Mae Hong Son Loop. Deze ongeveer 650km lange route neemt je mee langs prachtige plekken als Mae Cham, Doi Inthanon, Khun Yuam, Mae Hong Son, Soppong en Pai. De route is af te leggen in 3 tot 5 dagen afhankelijk van je tempo. Het beste huur je een auto of scooter in Chiang Mai en gebruik je deze stad als begin en eindpunt. Zorg dat je deze rit goed voorbereid en wees op de hoogte van de regels mbt rijbewijs en verzekering.

Bezienswaardigheden in Mae Hong Son

Tijd om erachter te komen wat er zoal te zien en doen is in de Mae Hong Son provincie. Het gelijknamige stadje is een prima uitvalsbasis om de regio te ontdekken.

Su Tong Pae bamboo brug

Zo’n 12km buiten het stadje vind je de fraai gelegen Su Tong Pae bamboe brug. Deze 500 meter lange brug is gebouwd om het dorpje Kung Mai Saak te verbinden met de tempel aan de andere kant van de rijstvelden. Het is een prachtige natuurlijke en rustgevende omgeving en verdient zeker een stop.

Su Tong Pae bamboe brug in Mae Hong Son

Huay Pu Keng

In het dorp Huay Pu Keng kun je een bezoek brengen aan een Karen langnekstam. De opbrengsten van het toerisme belanden direct bij de inwoners en worden aangewend voor het verbeteren van onderwijs en gezondheidszorg. Dit is één van de weinige dorpen die je als toerist op een verantwoorde manier kunt bezoeken. 

Huay Pu Keng

Wat Phra That Doi Kong Mu

Deze fraaie witte tempel verdient ook zeker een bezoek maar niet zozeer vanwege de tempel zelf. We kunnen ons voorstellen dat je na Chiang Mai wel weer even genoeg tempels gezien hebt. Het is echter het uitzicht waarvoor je komt. De tempel is gelegen op een heuvel van waar je een super mooi uitzicht hebt op het stadje en het platteland. Er zitten ook een aantal cafe’s waar je even kunt ontspannen.

Uitzicht over de vallei

Namtok Mae Surin National Park

Dit National Park is goed te bezoeken als dagtrip vanuit Mae Hong Son. In het park vind je de fraaie Mae Surin waterval, een van de hoogste watervallen van Thailand. Er is ook wat kleinschalige accommodatie voor wie hier de nacht wil doorbrengen.

Mae Surin waterval

Trekking tours

Vanuit Mae Hong Son kun je een aantal mooie meerdaagse trekking tochten maken. Het kleine aantal toeristen maakt dat de tochten je nog echt het authentieke Thailand kunnen laten zien maar houd ook rekening met hogere prijzen dan op andere bestemmingen.

Een trekking tour start meestal met een rit per auto vanuit Mae Hong Son naar het beginpunt van de trekking. Je loopt dan door de jungle en bergen en bezoekt onderweg verschillende dorpjes van etnische minderheden. De overnachting is dan in een homestay in een van de dorpjes.

Voor een nog meer echte off the beaten track bestemming waar je fantastische trekkingen kunt maken kun je ook het onbekende Umphang bezoeken. 

Vervoer

Verwacht geen razende tuk tuk’s door de straten van dit kleine stadje. Het beste huur je een scooter zodat je zelf de omgeving kunt verkennen. Een andere en veiligere optie is om een auto te huren met chauffeur of huur een auto in Chiang Mai als je de hele Mae Hong Son Loop zelf wilt gaan rijden.

Eten en drinken

Naast de avondmarkt is er geen grote keuze aan restaurants en bars in Mae Hong Son. Veel reizigers strijken in de avond neer bij het Salween River restaurant

Overnachten in Mae Hong Son

In Mae Hong Son is geen groot aanbod aan hotels en resorts maar er is genoeg en de prijzen zijn goed. Er zijn verschillende goedkope hotels en guesthouses te vinden in het stadje geconcentreerd rond het meer. Buiten de stad vind je meer resorts voor als je even helemaal weg wilt zijn van het moderne leven.

Hoe je er komt

Je bereikt Mae Hong Son in een aantal uur vanuit Chiang Mai. Houd er rekening mee dat de rit door de bergen er een is met een bijna ontelbaar aantal haarspeldbochten. Wagenziekte is een veelvoorkomende kwaal tijdens deze rit dus een pilletje tegen de misselijkheid meenemen kan geen kwaad.

Lees verder: Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Thailand

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!