Sukhothai

Welkom in het prachtige Sukhothai, ook wel bekend als ‘’de dageraad van het geluk’’. Sukhothai was de eerste hoofdstad van Siam in de periode van 1238 tot 1438. Inmiddels staat deze bestemming op de UNESCO Werelderfgoed lijst en met reden. De bezienswaardigheden van Sukhothai zullen de bezoeker met open mond achterlaten, zo mooi zijn de tempels en ruïnes die je kunt bekijken in het Historische Park.

Sukhothai ligt op ongeveer 450km ten noorden van Bangkok en ziet daarom minder bezoekers dan het bekendere en dichter bij de hoofdstad liggende Ayutthaya. De vraag of je beide bestemmingen moet bezoeken kunnen we niet voor je beantwoorden maar heb je genoeg tijd bezoek ze dan beiden en reis langzaamaan door naar Chiang Mai in het noorden.

Naast het bekijken van de tempels en ruïnes in het Sukhothai Historical Park is er niet heel veel te doen in de omgeving. Maar dat maakt het niet minder leuk. Dit is een uitgelezen gelegenheid om het echte Thaise platteland te bekijken en ervaren.

Verder op deze pagina duiken we dieper in de bezienswaardigheden en activiteiten die je hier kunt ondernemen.

Bezienswaardigheden in Sukhothai Historical Park

De meeste reizigers verblijven in de nieuwe stad van Sukhothai wat betekend dat je zo’n 12km van het Historical Park zit. Alle bezienswaardigheden zijn te vinden in het Historische Park en je kunt hier makkelijk een volle dag doorbrengen.

Het beste bezoek je Sukhothai Historical Park in de ochtend en neem je een wat langere lunchpauze om in de namiddag weer verder te gaan. Het kan namelijk schreeuwend heet worden tussen 11.00 en 14.00. De openingstijden zijn van 06.00 tot 18.00.

Hieronder zetten we de belangrijkste bezienswaardigheden van Sukhothai op een rijtje.

Wat Mahathat

Wat Mahathat is de grootste en belangrijkste tempel van Sukhothai gebouwd tijdens de periode van Sri Indraditya, de eerste koning van Sukhothai in de 13e eeuw.

Wat Mahathat in Sukhothai Historical Park

Wat Mahathat is gelegen in het centrum binnen de muren van de oude stad en is een van de eerste die je aandacht zal trekken bij binnenkomst. De tempel is super fotogeniek en een aanrader om vast te leggen tijdens de zonsondergang.

Wat Sri Sawai

Wat Sri Sawai ligt een paar honderd meter ten zuidwesten van Wat Mahathat. De tempel is gebouwd in de stijl van de Khmer en hoewel niet helemaal zeker gaat men ervanuit dat deze gebouwd is in de 12e eeuw nog voor de oprichting van het Sukhothai koninkrijk.

Wat Sri Sawai

Wat Si Chum

Bekend als ‘’de tempel van de bodhi boom’’. Wat Si Chum ligt in het noorden van het park buiten de muren van de oude stad. De absolute trekpleister is het aangezicht van waar je een glimp opvangt van een immens Boeddha beeld dat door een doorkijkje naar je kijkt.

Wat Si Chum

Wat Phra Pai Luang

Vanwege de Khmer bouwstijl gaat men ervanuit dat Wat Phra Pai Luang gebouwd is in de 12e eeuw voor de oprichting van Sukhothai. Het is daarom een van de oudste monumenten in het historische park.

Wat Phra Pai Luang

De tempel was oorspronkelijk gewijd aan Vishnu maar later na de overname werd deze gewijd aan Theravada.

Wat Saphan Hin

Wat Saphan Hin is een kleinere tempel op de top van een heuvel met uitzicht over de oude stad van Sukhothai. Je zult zo’n 300 meter omhoog moeten lopen om er te komen. De tempel is bekend om de 12 meter hoge staande Boeddha.

Wat Saphan-Hin

Ramkhamhaeng Nationaal Museum

De echte geschiedenisliefhebbers bezoeken dit museum waar je alle kunt leren over de geschiedenis van Sukhothai. Verder kun je er allerlei archeologische opgravingen bekijken. Het museum gaat pas om 9.00 open wat niet zo handig is voor de vroege vogels die al om 6.00 het park willen bekijken en willen beginnen met een geschiedenisles. In dat geval bezoek je het museum beter tijdens de heetste uren van de dag. Het museum is open tot 16.00.

Lees ook: Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Thailand

Wat te doen in Sukhothai

Tja, wat is er verder te doen in Sukhothai behalve tempels en ruïnes bekijken? Goede vraag en het antwoord is ‘’ niet zo veel’’. Toch kun je als je de tempels even zat bent lekker de natuur in. In het nabijgelegen Ramkhamhaeng National Park kun je mooie wandelingen maken.

Ook kun je in Sukhothai leuk fietsen over het platteland rond de oude stad. Gebruik daarvoor een navigatieapp of boek een georganiseerde tour zodat je zeker alle mooie plekjes gaat zien.

Vervoer

Sukhothai Historical Park heeft een oppervlakte van 70 vierkante kilometer en huisvest zo’n 190 tempels en ruïnes. Je doet er dus goed aan om een fietst of scooter te huren om zoveel mogelijk te kunnen zien. Er is ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een tour per tram. Deze stopt bij alle belangrijke bezienswaardigheden. Tussen de nieuwe en de oude stad rijden Tuk Tuk’s en Songthaew’s die je voor een klein bedrag kunnen vervoeren

Eten en drinken

Verwacht geen uitbundig nachtleven met bars en disco’s maar er is in Sukhothai genoeg te doen in de avond. Het tempelcomplex is in de avond prachtig verlicht en als je in de nieuwe stad verblijft loop je zo naar leuke restaurantjes en een aantal barretjes.

De lokale specialiteit is Kuay Tiao, een noedelgerecht met varkensvlees of kip. Je kunt ervoor kiezen om dit gerecht droog te eten of met soep.

Overnachten in Sukhothai

Het beste zoek je je hotel in Nieuw Sukhothai. Dit gebied ligt op 12km van het Historische park maar is snel te bereiken en je vind er het beste aanbod aan hotels, hostels en guesthouses.

Hoe je er komt

Sukhothai heeft een vliegveld maar het is logischer om over land naar deze bestemming te reizen. Ervan uitgaande dat je vanuit Bangkok eerst naar het noorden van het land reist kun je onderweg stoppen in Ayutthaya. Vanuit deze plaats is het een kleine 5 uur met de bus of de trein. Vanuit Bangkok ben je er in zo’n 7 uur met trein of bus. Vanuit Chiang Mai moet je rekenen op 4 tot 5 uur in de bus of trein.

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!