15 feiten en weetjes over Thailand

Een reis door een exotisch ver land wordt altijd weer net even leuker als je wat meer weet over de gebruiken van het land. In dit artikel vind je een leuke lijst met feiten en weetjes over Thailand die je zullen verrassen.

Van een wereldberoemd drankje tot grappige namen en een apart gebruik als je naar de film gaat. Tijd om er verder in te duiken.

Bangkok’s officiële naam is de langste ter wereld

Wist je dat de ceremoniële naam van de hoofdstad van Thailand echt super lang is. Maar dan ook echt heel lang.

Hier komt het:

‘’Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit.’’

Een mond vol.

Leuk om uit je hoofd te leren en er de show mee te stelen bij de Thai.

Meer dan 90% van de bevolking is Boeddhist

Er is geen officieel geloof vastgesteld in Thailand maar meer dan 90% van de bevolking hangt het Boeddhisme aan. Naar schatting 95% om precies te zijn. En dat zie je terug in al haar tempels en pagodes en de bijzondere tradities.

95% van de bevolking is Boeddhist

Thailand is als enige land in Zuidoost-Azië nooit gekoloniseerd door een Europees land

Thailand is het enige land in Zuidoost-Azië dat nooit door de Europeanen is gekoloniseerd, iets waar de Thai trots op zijn. Opmerkelijk is dat de naam van het land in het Thai aangeduid wordt als ‘’Prathet Thai’’. Dit betekent ‘’Land van het vrije volk’’.

Er zijn meer dan 40.000 tempels in het land

Er zijn meer dan 40.000 tempels in Thailand waaronder een groot aantal ruïnes. Naar schatting zijn er 30.000 nog actief in gebruik. Je bent dan ook nooit ver weg van een mooie tempel om te bezoeken.

Meer dan 40.000 tempels

Het land waar Red Bull vandaan komt

Het wereldberoemde drankje Red Bull vind haar oorsprong in Thailand. De smaak en samenstelling is gebaseerd op het drankje Krating Daeng, in de jaren 70 uitgevonden door Chaleo Yoovidhy. Het zoete drankje bevatte destijds geen koolzuur en was niet echt populair onder westerse mensen. De Oostenrijker Dietrich Mateschitz veranderde de samenstelling zodat het beter in de smaak zou vallen onder een westers publiek en lanceerde het drankje als Red Bull.

Het land heette vroeger Siam

Het land heet pas officieel ‘’het koninkrijk van Thailand’’ sinds 1948. Een groot deel van de geschiedenis stond het land bekend als ‘’Siam’’. Grappig om te weten is dat de naam van de Siamese kat hierop gebaseerd is. Dit type kat komt oorspronkelijk hiervandaan.

Siam

Miauw.

Naar de bioscoop? Dat sta je eerst op voor het volkslied

Ga je in Thailand naar de bioscoop dan moet je vlak voordat de film begint opstaan voor het volkslied. Je hoeft uiteraard niet mee te zingen maar opstaan en respect tonen is essentieel. Niet opstaan kan zelfs leiden tot een boete.

Thailand heeft 1430 eilanden om precies te zijn

Het moge duidelijk zijn dat er enorm veel paradijselijke eilanden in Thailand te vinden zijn. Maar wist je dat het er om precies te zijn 1430 zijn. Allemachtig, dat zou wel eens tot keuzestress kunnen leiden. Anyway, in de Sovjet Unie kon men ooit uit maar uit één soort tandpasta kiezen dus denk daar maar even aan als je last krijgt van keuzestress.

Thailand heeft 1430 eilanden

Het Thaise schrift heeft 76 letters

Het Thaise schrift bestaat uit 44 medeklinkers en 32 klinkers. Het is ook een toontaal wat het enorm moeilijk maakt om de uitspraak onder de knie te krijgen. Veel tonen klinken hetzelfde maar hebben toch kleine verschillen. Een iets verkeerde uitspaar en je zegt iets heel anders dan je bedoelt had. Dit kan tot grappige of aparte situaties leiden.

De Orchidee is de nationale bloem

In Thailand komen meer dan 1500 soorten orchideeën voor. Deze prachtige bloem zie je overal terug in tempels, winkelcentra, markten en tijdens belangrijke festivals en ceremonies. Ook is het land de grootste exporteur van orchideeën.

orchideeën

Nog zo’n grappig weetje over Thailand - Bangkok is de heetste stad op aarde

Wist je dat Bangkok de heetste stad op aarde is? Het is het hele jaar door heet in de stad met een gemiddelde temperatuur van 28 graden. Je denkt misschien dat er veel hetere steden op aarde zouden moeten zijn maar weet dat het in de Big Mango ook tijdens de nachten erg warm is.

De Thai drinken hun bier meestal met ijs

Als je in Nederland een biertje bestelt en het komt met een groot stuk ijs erin dan zou je van barbarisme spreken maar in Thailand is het verrassend verfrissend. Veel Thai drinken hun bier met een groot stuk ijs in het glas en door de hitte is dat echt heel lekker. Veel westerse toeristen stappen langzaam ook over.

Gefrituurde insecten zijn een populaire snack

De Thaise keuken mag dan heerlijk en wereldberoemd zijn, een onderdeel ervan is wat minder makkelijk weg te werken. Op straat zie je regelmatig een stalletje waar gefrituurde insecten verkocht worden. Tijd dus om je patatje met mayo te verruilen voor een zakje knapperige sprinkhanen.

Gefrituurde insecten

Het is illegaal om je voet op Thaise munten en bankbiljetten te zetten

Op Thaise bankbiljetten en munten vind je een afbeelding van de koning en het is dan ook ten strengste verboden om erop te gaan staan. Lastig als je een bankbiljet laat vallen en snel wilt oprapen voordat de wind ermee aan de haal gaat.  

Elk jaar vind in Thailand het grootste watergevecht ter wereld plaats

Tijdens het Songkran festival wat van 13 tot 15 april het nieuwe jaar in Thailand inluidt verandert het land in het grootste watergevecht ter wereld. Miljoenen Thai en toeristen gaan de straten op met watergeweren om elkaar nat te maken en feest te vieren.

Tot zover deze lijst met grappige feiten en weetjes over Thailand. Heb je zelf iets geks meegemaakt wat aan de lijst toegevoegd kan worden, laat dan hieronder een bericht achter.

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!