De 7 mooiste tempels in Thailand

Thailand en tempels, de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Iedere reiziger zal tijdens de vakantie meerdere prachtige tempels bezoeken. Van glinsterende gouden beelden tot mysterieuze oude ruïnes, je kunt als liefhebber van oude culturen je hart ophalen.

Naar schatting zijn er meer dan 41.000 tempels te vinden verspreid over het land. Tijd dus om uit te zoeken waar we de mooiste tempels van Thailand kunnen vinden.

Tempel taal

Reisgidsen en tourguides beschrijven de tempels vaak tot in het grootste detail. Om je alvast wat tempel vocabulaire mee te geven heb ik hieronder de meest voorkomende woorden beschreven.

Wat

Een Wat is een tempelcomplex bestaande uit meerdere gebouwen.

Chedi

De Chedi is het belangrijkste bouwwerk van de Wat. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan het pionvormige uiterlijk

Prang

Een Prang is een toren gebouwd in de bouwstijl van de Khmer. Denk aan de architectuur ban Angkor Wat.

Ok, tijd om de mooiste tempels van Thailand eens op een rijtje te zetten.

Te beginnen met…

Wat Mahathat, Sukhothai

Wat Mahatthat is de meest indrukwekkende tempel in het Sukhothai Historical Park. De tempel is in de 13e eeuw opgericht door koning Sri Indraditya van het toenmalige Sukhothai koninkrijk. De tempel bestaat uit een hoge centrale Chedi omringd door 8 lagere Chedi’s maar de absolute trekpleister is de zittende Boeddha. De bijzondere tinten roodbruin in combinatie met de groene bomen en de reflectie in het water maken dit een heel bijzonder plaatje.

Wat Mahathat

Wat Mahathat bij het vallen van de avond. Dit is een van meest fotogenieke tempels in Thailand.

Wat Phra Kaew

Wat Phra Kaew is waarschijnlijk de meest beroemde tempel in Thailand. Het bouwwerk staat ook bekend als de tempel van de smaragdgroene Boeddha en is gelegen op het terrein van het koninklijk paleis in Bangkok.

Binnen in de tempel vind je een uit Jade gevormd heilig Boeddha beeld. Het beeld is naar schatting gebouwd in de 15e eeuw en is door de jaren heen geplaatst in verschillende tempels in het land. In 1782 is het beeld verhuist naar Bangkok toen koning Rama I de hoofdstad verplaatste van Thonburi.

De tempel van de smaragden Boeddha

Tempel van de Smaragden Boeddha

Wat Arun

Je kunt er niet omheen als je in Bangkok bent. Wat Arun is De eyecatcher langs de Chao Phraya Rivier. Wat Arun is een bijzonder tempelcomplex dat vernoemd is naar de Hindu god Aruna ( God van de dageraad ).  De Prang is volledig bedekt met porselein en glinstert prachtig in de zon. En in de avond wordt de tempel fantastisch mooi verlicht.

Wat Arun

Wat Arun

Wat Pho – De tempel van de rustende Boeddha

Wat Pho is een van de oudste tempels van Bangkok en is van oudsher een belangrijk educatiecentrum voor monniken en de leer van traditionele Thaise massage. Binnen in de tempel vind je een 46 meter lang liggend Boeddha beeld. Het beeld is volledig bedekt met bladgoud.

Verder vind je in de tempel meer dan 1000 afbeeldingen van Boeddha, meer dan in welke tempel dan ook. De meeste beelden en afbeeldingen zijn ouder dan de tempel zelf en zijn door koning Rama I overgebracht vanuit de historische steden Ayutthaya en Sukhothai.

Wat Pho is gelegen op een prachtig complex waar je ook nog diverse mooie Chedi’s en eeuwenoude bomen vind. Je kunt hier gerust een uur of langer rondwandelen.

Wat Pho

Wat Pho

Wat Rong Khun

De witte tempel ( Wat Rong Khun ) in Chiang Rai is een van de nieuwste heilige bouwwerken in Thailand. De tempel is namelijk gebouwd in 1997. Hij is er echter niet minder bijzonder door. De spierwitte tempel lijkt rechtstreeks uit een sprookje te komen.

Wat Rong Khun

Wat Rong Khun

Wat Chaiwatthanaram

Een van de meest bijzondere tempels in Ayutthaya en een die je echt gezien moet hebben. Het in Khmer stijl gebouwde tempelcomplex is te herkennen aan de grote centrale Prang in het midden. De 35 meter hoge Prang staat voor Mount Meru, een bijzondere berg uit het Hindoeïsme en Boeddhisme als teken van het centrum van het universum. De tempel werd gebouwd in 1630 door koning Prasat Thong ter ere van zijn moeder. Tijdens de oorlog met de Burmezen in 1767 werd de tempel enorm verwoest maar in de jaren 80 van de vorige eeuw werd er een begin gemaakt met de restauratie.

Wat Chaiwatthanaram

Wat Chaiwatthanaram

Wat Phra That Doi Suthep

Wat Phra That Doi Suthep is gelegen op de top van de Doi Suthep berg zo’n 15km buiten Chiang Mai. Het complex is gebouwd in 1383 en is een van de belangrijkste tempels in het noorden van Thailand. Om bij de tempel te komen zul je even flink moeten traplopen. 306 treden om precies te zijn. Eenmaal boven wordt je betoverd door het uitzicht over het bergachtige landschap en de verblindende schoonheid van de tempels en decoraties.

Wat Phra Doi Suthep

Wat Phra Doi Suthep

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!