Feestdagen Thailand 2023 en 2024

Heb je de mogelijkheid om een van de feestdagen van Thailand mee te maken dan moet je dat zeker doen. In Thailand zijn er officieel 16 officiële feestdagen maar in werkelijkheid zijn het er meer.

Niet alle feestdagen vallen elk jaar op dezelfde datum. Dit komt omdat ze voor deze feestdagen de maankalender volgen. Op deze pagina houden we de data van de Thaise feestdagen up to date in een tabel.

Een van de leukste en bekendste feesten om mee te maken is het Thais Nieuwjaar ‘’Songkran’’. Songkran begint altijd op 13 april en luid een week van festiviteiten in. Een ander interessant festival voor toeristen is Loy Krathong. Verder op de pagina lees je meer over deze feestdagen.

Het kan verder ook geen kwaad om op de hoogte te zijn wanneer de Thaise ambassade gesloten is voor het geval je nog een visum moet aanvragen. Verder hebben we nog een pagina voor je met de beste reistips voor Thailand.

Feestdagen Thailand 2023

Datum

Dag

Viering

1 januari

Zondag

Nieuwjaarsdag

22 januari

Zondag

Chinees Nieuwjaar

6 maart

Maandag

Magha Puja

13 april

Donderdag

Songkran

14 april

Vrijdag

Songkran

15 april

Zaterdag

Songkran

28 juli

Vrijdag

Verjaardag koning Rama X

2 augustus

Woensdag

Theravada

28 november

Dinsdag

Loy Krathong

19 november

Zondag

Olifantenfestival Surin

31 December

Zondag

Oudejaarsavond

Feestdagen Thailand 2024

Datum

Dag

Viering

1 januari

Maandag

Nieuwjaarsdag

10 februari

Zaterdag

Chinees Nieuwjaar

24 februari

Zaterdag

Magha Puja

13 april

Zaterdag

Songkran

14 april

Zondag

Songkran

15 april

Maandag

Songkran

28 juli

Zondag

Verjaardag koning Rama X

2 augustus

Vrijdag

Theravada

15 november

Vrijdag

Loy Krathong

17 november

Zondag

Olifantenfestival Surin

31 December

Zondag

Oudejaarsavond

Leestip: Benieuwd wat je mee moet nemen op reis? bekijk dan onze uitgebreide inpaklijst voor Thailand zodat je niets vergeet.

Interessante feestdagen en festivals om mee te maken als toerist

Niet alles feestdagen van Thailand zijn even interessant om als toerist mee te maken. Er zijn echter een aantal vieringen die zeer de moeite waard zijn en je een goede kijk geven in de Thaise cultuur. Ben je tijdens deze feestdagen op reis in Thailand probeer dan de tijd te nemen om ze mee te maken. We zetten hieronder de leukste voor je op een rijtje.

Yi Peng Festival

Elk jaar wordt in Chiang Mai het Yi Peng festival gehouden. Dit bijzondere festival valt meestal in november. ( Volle maan in de 12e maand van de maankalender )

Tijdens de Yi Peng viering worden er duizenden lantaarns de lucht in gelaten. De meeste mensen denken dat dit bij het festival Loy Krathong hoort maar het isin feite onderdeel van een eerdere viering voorafgaand aan Loy Krathong. 

In de video hieronder zie je hoe bijzonder dit schouwspel is. 

Loy Krathong

Loy Krathong is een van de grootste feestdagen van Thailand. Loy betekent zoiets als drijven en Krathong is een soort boot gemaakt van bananenbladeren. De boten worden gevuld met bloemen, wierrook en kaarsen en vervolgens te water gelaten. Een prachtig schouwspel en zeer de moeite waard om mee te maken.

Kerstmis

Kerst is natuurlijk geen Thaise feestdag maar voor ons uiteraard leuk om te vieren. Het is een van de beste maanden van het jaar om te genieten van de paradijselijke stranden en eilanden. Weer eens wat anders dan natte sneeuw en hagel.

Oudejaarsavond

Oudjaarsavond mag dan niet een traditionele Thaise feestdag zijn maar gefeest wordt er wel degelijk. Zeker als je in Bangkok bent heb je als toerist de keuze uit een groot aantal toffe feesten. Een mooie dinnercruise over de rivier, aftellen bij een rooftopbar of met duizenden backpackers op Khao San Road. Een toffe avond gegarandeerd.

Songkran ( Thais Nieuwjaar )

Songkran is de belangrijkste feestdag van Thailand en het begin van het nieuwe Boeddhistische jaar. De Thai vieren het met parades, dansen, traditionele kunsten en optredens en zoals je misschien wel weet met watergevechten. Mensen maken elkaar nat om de fouten en zonden van het afgelopen jaar weg te wassen. Inmiddels is het uitgegroeid tot het grootste watergevecht ter wereld en trekt het jaarlijks ook duizenden toeristen. Met name in Bangkok gaat het los.

Zie de video voor een korte uitleg over dit belangrijke feest.

Magha Puja

Magha Puja is een van de belangrijkste Boeddhistische feestdagen. Op deze feestdag wordt de bijeenkomst van Boeddha en zijn 1250 discipelen gevierd. Magha is de derde maand van de maankalender en Puja staat voor verering. Op deze feestdag wordt er voedsel geofferd aan de monniken en worden er bloemen en kaarsen naar de tempels gebracht. Op deze dag zijn de bars gesloten.

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar is geen officiele Thaise feestdag maar wordt op veel plaatsen wel; groots gevierd in een van de vele Chinese gemeenschappen. De datum is elk jaar anders vanwege de maankalender maar het valt altijd in januari of februari. Als je in Bangkok bent ga dan zeker naar de beroemde Yaowarat Street in Chinatown. Drakendansen, vuurwerk en feestelijk eten op straat is wat je kunt verwachten.

Meer handige tips:

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!