Gezondheid en veiligheid in Thailand| Reisadvies

Is Thailand veilig? Deze vraag borrelt misschien op als je voor het eerst een verre reis gaat maken.

Het antwoord is Ja, Thailand is een veilig land voor reizigers.

Er zijn uiteraard wel een aantal zaken om rekening mee te houden. In dit artikel lees je alles over gezondheid, ( verkeers ) veiligheid, criminaliteit en of er gebieden zijn met een negatief reisadvies. We hebben ook een pagina met reisinformatie voor Thailand voor een handig overzicht met alles wat je verder moet weten voor vertrek.

Noodsituaties

Mocht je in een noodsituatie belanden dan kun je de volgende nummers bellen.

 • Politie: 191
 • Toeristenpolitie: 1155
 • Ambulance: 1554
 • Brandweer: 199

Het is handig om een lokale simkaart te kopen. Lees hier meer over het kopen en installeren van een Thaise simkaart.

Zorg ook dat je weet wat het noodnummer van je verzekeringsmaatschappij is.

Ambassades

Nederlandse ambassade in Bangkok

 • 15 Soi Ton Son
 • Lumphini, Pathumwan
 • 10300 Bangkok
 • +66 23 095 200

Belgische ambassade in Bangkok

 • 16/F Sathorn Square - 98 North Sathorn Road
 • Silom Sub-District, Bangrak District
 • 10500 Bangkok
 • +66 21 081 800

Je kunt je aanmelden bij de Nederlandse ambassade als je op reis gaat. Je wordt dan op de hoogte gebracht via email of sms als er het reisadvies wordt aangepast of als er een dreigende situatie voordoet. Je kunt dat doen op deze link: https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/

Verkeersveiligheid

Het verkeer in Thailand is niet zo braaf als bij ons. Thailand staat op plaats twee met het jaarlijks hoogste aantal verkeersdoden. Het grootste gedeelte van de slachtoffers valt onder fietsers, scooterrijders en voetgangers.

Toeristen nemen vaak zelf aan het verkeer deel door een scooter te huren. Wees je bewust van de gevaren en rijd voorzichtig. Bovendien ben je doorgaans niet verzekerd tenzij je over een Nederlands of Belgisch motorrijbewijs in combinatie met een internationaal rijbewijs beschikt.

Criminaliteit

Er is in Thailand natuurlijk de bekende georganiseerde misdaad mbt de drugshandel maar toeristen zullen daar niets van merken. Thailand is voor de toerist een veilig land mbt criminaliteit.

Toeristen moeten rekening houden met zakkenrollers op markten of in bussen en treinen. Ook diefstal van hotelkamers komt voor.

Verder zijn er de standaard oplichtingspraktijken zoals opgevoerde taxi meters en trucs met het teruggeven van wisselgeld.

Gewelddadige misdaden tegen toeristen zoals overvallen en verkrachtingen komen niet veel voor. Als deze voorkomen is het meestal in de grote steden of op de eilanden waar reizigers vaak veel drinken en alleen in de nacht terug naar het hotel lopen.

Gezondheid

De gezondheidszorg in Thailand is in de grote steden goed maar verwacht meer primitieve omstandigheden op het platteland.

De meest voorkomende reizigersziekten zijn bacteriële infecties zoals reizigersdiarree of voedselvergiftiging. Antibiotica zijn zonder recept te krijgen bij de apotheek maar raadpleeg altijd eerst een arts voordat je dit neemt.

Knokkelkoorts of Dengue is ook een ziekte die je in de gaten moet houden. Deze ziekte wordt overgedragen door muggen en kan je behoorlijk ziek maken. Raadpleeg zsm een arts als je verschijnselen hiervan vertoont.

Lees je dus goed in over deze tropische ziekten voordat je vertrekt. Je kunt dit het beste doen op de website van de GGD.

Lees ook: Kun je in Thailand het kraanwater drinken?

Natuurrampen

Ernstige natuurrampen komen zelden voor in Thailand maar je kunt als toerist te maken krijgen met overstromingen en landverschuivingen. Deze komen voornamelijk voor in het regenseizoen. De overstromingen zijn meestal mild en van korte duur maar er zijn jaren geweest waar de overstromingen erg veel schade hebben aangericht. Het is echter niet iets waar je als toerist veel zorgen over hoeft te maken.

Meer handige tips:

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!