Hoe versla je de jetlag als je naar Thailand gaat

Als er iets vervelend is aan vliegen naar Thailand dan is het de jetlag waar je mee te maken krijgt.

Je kent het wel, je komt in de ochtend aan en niet veel later ben je in je hotel.

‘’Heel even liggen’’ zeg je tegen jezelf.

Vervolgens wordt je verdwaasd wakker, de kamer is donker en van buiten hoor je het geluid van muziek en het klinken van glazen bier.

Dat heel even liggen werd een uur of 8 en je bent nu klaarwakker terwijl het eigenlijk goed zou zijn om nu te gaan slapen.

Missie gefaald.

Tijd om te onderzoeken of we die verdraaide Thailand jetlag kunnen verslaan.

Wat is een jetlag

Een jetlag ontstaat wanneer je met het vliegtuig verschillende tijdszones passeert. Hierdoor raakt je biologische klok en slaap-waakritme van slag. De meeste mensen ervaren een jetlag sterker als ze van het westen naar het oosten vliegen.

Tijdsverschil tussen Nederland en Thailand

Onderzoeken tonen aan dat voor elk uur tijdsverschil je lichaam een dag nodig heeft om te herstellen. Het tijdsverschil tussen Nederland en Thailand is 5 uur tijdens onze zomertijd en 6 uur tijdens onze wintertijd. De naam van de tijdzone waaronder Thailand valt is Indochina Time.

In theorie heeft je lichaam dus 5 tot 6 dagen nodig om zich aan te passen aan de Thaise tijd.

Damn. Laten we eens kijken of we de boel wat kunnen versnellen.

Hoe versla je zo snel mogelijk die jetlag? 5 handige tips

Iedereen reageert anders op een jetlag. De een heeft er meer last van dan de ander. Er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om er beter mee om te gaan. Hieronder een aantal handige tips.

1. Plan je aankomst in de namiddag of avond

Voor veel reizigers is een lange vlucht op zichzelf al erg vermoeiend en slapen tijdens de vlucht blijkt ook vaak lastig. Kom je dus in de namiddag of avond in Bangkok aan dan kun je goed gebruik maken van deze vermoeidheid. Ga naar je hotel, eet iets in een restaurant en ga dan gelijk slapen. Kun je de slaap goed vatten dan wordt je de volgende ochtend wakker en zit je direct in het Thaise ritme.

2. Ga naar buiten

Frisse lucht en beweging kan helpen tegen de jetlag. Kom je bijvoorbeeld in de ochtend aan dwing jezelf dan om naar buiten te gaan en iets actiefs te doen. Zo blijf je bezig en ben je echt goed moe als het tijd is om te gaan slapen. Je voorkomt zo ook dat je overdag in slaap valt.

3. Drink veel water en vermijd alcohol en koffie

Je helpt je lichaam een pak als je veel water drinkt. Het is ook aan te raden om alcohol en koffie te vermijden omdat deze dranken juist vocht onttrekken uit je lichaam.

4. Zet een wekker

Probeer de eerste dagen steeds rond dezelfde tijd op te staan. Zet een wekker en ga er gelijk uit. Zo kom je ook steeds beter in het ritme. Je hoeft jezelf ook niet te martelen door er elke dag om 6 of 7 uit te gaan maar sta ook niet veel later op dan 9 uur.

5. Stop met woelen

Niets is zo vervelend als je niet kunt slapen en de hele tijd ligt te draaien in bed. Grote kans dat je hier ook mee te maken krijgt door de jetlag. Het helpt om niet geforceerd te proberen in slaap te vallen. Accepteer het en lees even een boek. Je zult zien dat je vanzelf weer begint te gapen en later de slaap makkelijker vat.

Meer handige tips:

Kies hieronder een artikel of klik hier voor de pagina met alle Thailand reistips

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!