Kun je in Thailand het kraanwater drinken?

Een van de zorgen die reizigers hebben is of het kraanwater in Thailand veilig genoeg is om te drinken. Een andere veelgestelde vraag is of het water veilig genoeg is om je tanden mee te poetsen. En hoe zit het met ijsblokjes en salades?

Kraanwater in Thailand

Kun je in Thailand het kraanwater drinken? Ja en nee. We kunnen onderscheid maken tussen de kwaliteit van het kraanwater in hoofdstad Bangkok en de rest van het land.

Het kraanwater in Bangkok

De meeste mensen, ook de Thai zelf zijn in de veronderstelling dat het kraanwater in Thailand onveilig is om te drinken. Echter, het kraanwater in Bangkok is daarop een uitzondering. Het kraanwater hier voldoet namelijk aan alle richtlijnen die zijn opgesteld door de World Health Organization.

Het is dus veilig om in Bangkok het kraanwater te drinken. Toch doet bijna niemand dat. De Thai vertrouwen de kwaliteit van de leidingen niet en men is ook gewoon gewend aan het kopen van water in flessen van commerciële bedrijven.

De rest van Thailand

Het kraanwater in andere gebieden van Thailand is meestal niet geschikt om te drinken. Het is niet goed bij te houden op welke plekken je het kraanwater wel kunt drinken dus het advies is om overal water in flessen te kopen.

Water uit flessen

In elke supermarkt en kleinere winkels als 7-11 of Family Mart kun je flessen water kopen dat veilig is om te drinken. Het zal je opvallen dat ook bekende biermerken als Chang en Singha hun eigen merken drinkwater verkopen.

Zoals hierboven al gezegd is het kraanwater in Bangkok veilig. De Metropolitan Waterworks Authority die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het kraanwater in Bangkok heeft ook een eigen merk water uit fles. Dit is exact hetzelfde water als wat er uit de kraan komt. Het merk wordt alleen verkocht via groothandelaren en is niet te krijgen in 7-11 of grote supermarkten. Je ziet ze wel soms in de minibar van hotels.

Drinkwater in flessen van MWA Bangkok

Kraanwater in een fles. Dit is het merk van de Metopolitan Waterworks Authority.

Zijn ijsblokjes veilig?

Ja, je kunt ervanuit gaan dat ijsblokjes gemaakt worden van veilig drinkwater. In de horeca zijn enorme hoeveelheden ijs nodig en dit wordt aangeleverd door speciale ijsfabrieken. Deze fabrieken moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen.

Er is wel een ‘’maar’’. Veel ijs wordt in enorme blokken gemaakt van meer dan een meter lang en wel 40cm dik. Het is goedkoper om zulke grote blokken ijs te kopen dan kleine blokjes. Het probleem zit hem niet de kwaliteit van het water, dat is goed. Het is meer de manier van transport die niet altijd even hygiënisch is. Dit is waar de kans op bacteriën vandaan komt.

Lees verder ook ons artikel over gezondheid en veiligheid in Thailand

Hoe zit het met tandenpoetsen?

Gezien de enorm kleine hoeveelheid water die je binnen krijgt via het tandenpoetsen is het veilig genoeg om hiervoor het kraanwater te gebruiken. Liever elk risico uitbannen? Gebruik dan ook voor het tandenpoetsen water uit flessen.

Tot slot

Tenzij je elke dag alleen maar 7-11 tosties eet kun je nooit voorkomen dat je helemaal geen vervuild water binnenkrijgt. Het kan altijd gebeuren dat je bij een straattentje of een restaurant iets eet wat gewassen is met kraanwater wat een bacterie bevat of waar je maag gewoon even van streek van is. Dan weet je waar de term ‘’reizigersdiarree’’ vandaan komt. Het leven van een wereldreiziger ruikt niet altijd naar rozen. 

Meer handige tips:

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!