Waar ligt Thailand? De kaart van Thailand en buurlanden

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Reistips
  • /
  • Waar ligt Thailand? De kaart van Thailand en buurlanden

Een blik op de kaart van Thailand maakt al snel één ding duidelijk. Dit is een divers land waar je enorme afstanden af kunt leggen en kunt genieten van een grote diversiteit kwa landschap.

Op deze pagina lees je alles over de ligging van Thailand, de verschillende deelregio’s en wat je ervan kunt verwachten.

Ligging van Thailand

Thailand ligt in het hart van Zuidoost-Azië en grenst aan Cambodja, Laos, Myanmar en Maleisië. Het land heeft een oppervlakte van 513.120 km2. Ter vergelijking, Nederland heeft een oppervlakte van 41.543km2. Thailand is dus 12 keer groter. Er wonen op dit moment 69 miljoen mensen in Thailand en de bevolking neemt nog steeds elk jaar toe.

Thailand ligt ongeveer 1700km ten noorden van de evenaar. Bekijk de pagina over het weer in Thailand voor informatie over de invloed van seizoenen voor de reiziger.

De twee belangrijkste riviersystemen door het land zijn de Chao Phraya en de Mekong Rivier. Deze rivieren zijn van groot belang voor de irrigatie van de landbouw in het land.

De hoogste berg van het land Doi Ithanon ( 2565m ) ligt in de noordelijke Chiang Mai Provincie.

De kaart van Thailand en buurlanden

Bekijk hieronder de kaart van Thailand. Zoals je ziet zijn de afstanden enorm. Een rondreis waarbij je alle hoogtepunten van het land ziet neemt dan ook al gauw 3 tot 6 weken in beslag. Afhankelijk van je reistempo natuurlijk.

De kaart van Thailand en buurlanden

De geografie van Thailand – Welke deelregio’s zijn er

Thailand bestaat uit 6 deelregio’s met behoorlijke verschillen in cultuur, landschap en historie. In elk nieuw gebied waar je komt zul je weer aangenaam verrast worden.

Hieronder zie je kort wat je van elke deelregio kunt verwachten.

Kaart met deelregio's in Thailand

Centraal Thailand

Hoofdstad Bangkok is gelegen in Centraal Thailand. Dit gebied staat ook bekend als de laaglanden en wordt gedomineerd door rijstvelden en rivieren. Het is ook de regio waar je de prachtig oude steden van Ayutthaya en Sukhothai kunt bewonderen.

Het westen

De smalle strook in het westen is een ruig bergachtig gebied grenzend aan Myanmar. Dit is ook een gebied waar je de meest afgelegen en moeilijk toegangbare natuurgbieden vind. Een regio waar nog weinig toeristen diep intrekken en meestal niet verder komen dan Kanchanaburi. 

Het noorden

Het noorden van Thailand wordt gekenmerkt door berglandschappen, valleien en bijzondere bergvolkeren. Het is de regio van fantastische bestemmingen als Chiang Mai, Pai en Mae Hong Son. Het gebied stond ook lang bekend voor de drugshandel die er plaatsvond in het drielandenpunt ‘’ De Gouden Driehoek’’.

Valleien en bergen

Valleien en bergen. Dat is het noorden van Thailand.

Het noordoosten

Het noordoosten staat ook wel bekend als de Isan regio. Het is een prachtig gebied met veel landbouw en veel invloeden uit de tijd van de Khmer. Het is een regio waar maar weinig toeristen komen wat een interessant maakt voor de avonturier.

De oostelijke golf

De oostelijke golf grenst aan Cambodja en heeft een aantal prachtige eilanden voor de kust liggen. Zo vind je in deze regio het eiland Koh Kood wat bekend staat als een van de mooiste eilanden van Thailand.

Het zuiden

Zuid Thailand kunnen we eigenlijk onderverdelen in twee regio’s, te weten Zuidwest en Zuidoost. Het Zuidwesten ligt aan de golf van Thailand en het Zuidoosten aan de Andaman zee. Populaire eilanden in deze regio zijn Phuket en Koh Samui maar er liggen hier ook nog veel minder bezochte pareltjes voor de kust. De liefhebber van zon, zee en strand kan in deze regio gemakkelijk een maand doorbrengen zonder verveeld te raken.

Bestemmingen met elkaar verbinden

Je legt behoorlijk lange afstanden af.Stel daarom een logische route door Thailand samen om het maximale uit je vakantie te halen. Een degelijke planning kan je veel tijd en energie besparen.

Meer reistips:

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!