De BTS Skytrain en MRT metro – Openbaar vervoer in Bangkok

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Vervoer
 • /
 • De BTS Skytrain en MRT metro – Openbaar vervoer in Bangkok

In een mega miljoenenstad als Bangkok is een goed openbaar vervoerssysteem cruciaal. Niemand wil continue in de file staan en zeker als toerist wil je je spaarzame tijd goed besteden.

En hier is de uitkomst. De BTS Skytrain de de MRT. Goed verbonden met een groot aantal plaatsen in de stad die interessant zijn om te bezoeken. De BTS en MRT zijn onafhankelijk van elkaar en je moet dus voor beide systemen apart een kaartje kopen.

Op deze pagina krijg je verder inzicht in hoe je de beide vervoersmiddelen kunt gebruiken, welke lijnen er zijn en hoe je tickets koopt.

Kaart van het BTS en MRT transport systeem

Kaart openbaar vervoer Bangkok
 • Blauw: MRT
 • Donkergroen: BTS Silom lijn
 • Lichtgroen: BTS Sukhumvit lijn
 • Rood: Airport Railway Link

BTS Skytain

De BTS Skytrain dekt een klein deel van de stad maar dit deel bestaat wel uit de meest bezochte gebieden. Er zijn twee lijnen, de Sukhumvit lijn en de Silom lijn. De twee lijnen komen bij elkaar op het station bij Siam Square.

Door gebruik te maken van de twee lijnen van de BTS Skytrain kun je snel de volgende populaire plekken bezoeken.

 • Chatuchak Park en de weekendmarkt
 • Victory Monument
 • Siam Square
 • National Stadium
 • Lumphini Park
 • Royal City Avenue

Ticket informatie

Ticketprijzen voor de BTS Skytrain beginnen vanaf 16baht tot aan 60baht voor een enkele reis. De prijs is afhankelijk van de afstand. Een dagkaart kost 140baht. Kinderen onder de 90cm mogen gratis.

Je kunt de ticket met contant geld kopen bij de kaartjesautomaten. Je moet dan vaak wel even in de rij staan. Een uitkomst is dan om gebruik te maken van de Rabbit Card. Dit is een handige prepaidkaart en je kunt deze al van te voren bestellen en ophalen bij aankomst op het vliegveld.

Tip: Gooi je kaartje na het uitstappen niet direct weg. Je hebt deze nodig om het station te kunnen verlaten.

MRT Metro

Bangkok’s Metropolitan Rapid Transit (MRT) is een ondergronds metrosysteem en is verbonden met de BTS skytrain en de Airport Railway Link. Als toerist zul je de MRT waarschijnlijk minder gebruiken dan de BTS ( of zelfs niet ). Dit omdat er minder toeristische bezienswaardigheden langs de MRT liggen. Toeristen gebruiken de MRT voornamelijk om naar het treinstation Hua Lamphong en het Lumphini Park te reizen.

Ticket informatie

Ticketprijzen voor de MRT beginnen vanaf 16baht tot aan 50 baht voor een enkele reis. Kaartjes koop je bij de machine of het loket op elk station. Het is ook mogelijk om een prepaidkaart te kopen. Deze heten MRT Plus of Mangmoom. Deze kaarten zijn handig bij veelvuldig gebruik. Je betaalt een extra borg voor de kaart en een kleine servicefee.

Verbindingen met ander openbaar vervoer in Bangkok

Met de BTS en MRT ben je verzekerd van de mogelijkheid om een groot deel van de stad met het openbaar vervoer te bereizen. Maar, veel toeristen verblijven in de oude buurt waar de BTS en MRT niet komen. Je zult dan voor een deel gebruik moeten maken van ander openbaar vervoer.

Taxi, Grab en Uber

Taxi’s zijn een goede optie om je voor korte stukjes in de stad te verplaatsen. Probeer lange ritten te vermijden want het verkeer staat vaak vast. Een app als Grab is ook super handig om op je smartphone te hebben.

Lees hier alles over de taxi en Grab app.

Watertaxi’s

Neem de BTS Skytrain naar het station Saphan Taksin. Hiervandaan loop je naar de Sathorn Pier om over te stappen op de Chao Phraya Express boot. Dit is een ideale manier om naar het oude gedeelte van Bangkok te reizen en de bijzondere tempels te bekijken.

Bus

De gouden oude stadsbus is een openbaar vervoersmiddel in Bangkok die je beter niet kunt gebruiken. Het is ten eerste verwarrend omdat de haltes in het Thaise schrift staan aangegeven en bovendien heb je ook nog steeds last van het drukke verkeer. Je kunt hiermee echt muurvast komen te staan en een ritje dat normaal 15 minuten duurt kan langer dan een uur in beslag nemen.

Tuk Tuk

Voor korte ritjes blijft de Tuk Tuk natuurlijk ook een grappig vervoersmiddel. Jammer genoeg komen er veel scams voor gericht op toeristen. Niets levensbedreigend ofzo maar meer gewoon vervelend. Lees hier meer hierover en waar je rekening mee moet houden.

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!