Reizen met de bus in Thailand | Dit moet je weten

Reizen met de bus in Thailand is super gemakkelijk en goed voor de portemonnee. Vanuit de hoofdstad Bangkok kun je per bus werkelijk naar elke uithoek van het land reizen.

Naast dat reizen met de bus goedkoop is, zijn de Thaise bussen doorgaans ook erg comfortabel. Tickets koop je tegenwoordig gemakkelijk online en de opstapplaats is nooit ver weg.

Kortom, de bus in Thailand is een uitstekend vervoersmiddel. In dit artikel kun je alles lezen over de voor en nadelen, wat voor bussen je kunt verwachten en hoe je het beste je tickets koopt.

Bus in Thailand: De voordelen

 • Een rit met een nachtbus bespaart je een overnachting
 • Reizen met de bus in Thailand is supergoedkoop
 • Een enorm aanbod aan routes
 • De bussen zijn over het algemeen comfortabel
 • Makkelijk online tickets kopen

Nadelen van reizen met de bus

 • De nachtbus is minder comfortabel dan de nachttrein
 • De reis duurt bijna altijd langer dan gedacht
 • Niet elke bus heeft een WC aan boord

Een stuk sneller is om voor grote afstanden gebruik te maken van binnenlandse vluchten. Die zijn meestal wel wat duurder maar nog steeds gunstig geprijsd.

Bus of trein?

Je weet nu wat de voor en nadelen zijn van het reizen met de bus in Thailand. Maar hoe zit het in vergelijking met de trein?

De bus wint het kwa comfort en ervaring niet van de trein. Zeker als je lange afstanden gaat afleggen dan is de trein een betere keuze. Ook rijd je met de trein vaak door mooier landschap wat de ervaring sterk ten goede komt.

Lees ook: Reizen met de trein in Thailand - Alles wat je moet weten

Bus tickets zijn echter een stuk goedkoper dus als je graag op een lager budget reist kies dan voor de bus. Zeker als je nog jong bent houd je het best een nacht uit in de bus.

Type bussen in Thailand

Er zijn verschillende type bussen in Thailand en zeker als je een lange rit gaat maken wil je de juiste kiezen. Er zijn enorm veel busbedrijven die vaak elk weer een andere benaming gebruiken. Hieronder zetten we de meest voorkomende voor je op een rijtje.

VIP Bussen

Dit zijn de meest comfortabele bussen voor lange afstanden. Ze hebben vaak namen als VIP, Express, Gold, Silver of VIP24. Het aantal zitplaatsen varieert van 24 tot 32.

Al deze bussen hebben de volgende faciliteiten

 • Airconditioning
 • Verstelbare stoelen ( geen bedjes )
 • Inbegrepen snacks, drankje en soms een maaltijd
 • Toilet aan boord
 • Dekens voor nachtritten
VIP bus

Minibusjes

Minibusjes worden vaak ingezet op kortere afstanden maar verkijk je niet. Het kan zomaar zijn dat je een minibusje kiest voor een reis die meer dan 6 uur duurt. Waar mogelijk is het altijd verstandig om te kijken of er geen VIP bus gaat in plaats van een minibusje.

Het voordeel van minibusjes is dat ze sneller zijn hoewel dat ook een nadeel kan zijn. Sommige chauffeurs rijden namelijk echt gevaarlijk.

Waar koop je bus tickets

Bus tickets koop je in Thailand makkelijk online bij 12Go.Asia. Op deze website kun je een groot aantal bus bedrijven vergelijken en zie je meteen hoe lang de rit ongeveer duurt.

Combinatie tickets – bus en ferry

Op veel routes kun je combinatietickets kopen. Dit zie je veel bij busreizen naar de populaire eilanden. Je koopt dan een ticket voor de bus en voor de ferry. Dit is handig omdat je bij aankomst zo van de bus naar de ferry geloodst wordt.

Verder kun je bus tickets ook altijd bij lokale reisbureaus en hotels kopen. Je kunt ook op het bus station je tickets kopen maar dan loop je het risico dat de bus vol is.

Over het algemeen hoef je niet ver van te voren te reserveren maar houd rekening met de feestdagen van Thailand. Wil je tijdens deze dagen reizen dan kun je maar beter ver vooruit boeken.

Populaire bus routes in Thailand

Als je met de bus gaat reizen in Thailand dan zijn er een aantal populaire routes die veel reizigers weten. We zetten ze hieronder op een rijtje en geven aan hoe lang de rit ongeveer duurt.

VAN

NAAR

REISTIJD

Bangkok

Chiang Mai

10 uur

Bangkok

Phuket

13 uur

Bangkok

Hua Hin

3 uur

Bangkok

Surat Thani

11 uur

Bangkok

Ayutthaya

1,5 uur

Bangkok

Kanchanaburi

3,5 uur

Chiang Mai

Sukhothai

5,5 uur

Chiang Mai

Vientiane

12 uur

Veelgestelde vragen

Zijn er toiletten in Thaise bussen?

Ja, als je met een VIP bus reist. De bussen stoppen ook regelmatig bij stations met WC’s.

Is het veilig om met de bus te reizen in Thailand?

De bus is niet het veiligste vervoersmiddel. Er wordt vaak niet op toegezien of chauffeurs wel voldoende slaap krijgen. Bovendien heeft Thailand veel verkeersongevallen vergeleken met andere landen. Kies daarom voor de wat duurdere betrouwbare maatschappijen. Deze bedrijven nemen de veiligheid van buitenlandse toeristen erg serieus.

Meer over vervoer:

Lees de artikelen hieronder of klik hier voor een compleet overzicht van het vervoer in Thailand. Daar staat elk type vervoer beschreven.

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

 1. Prima informatie, brengt mij op de vraag waar kan ik op internet echte goede busverbindingen vinden? Het lukt mij niet.
  Voorbeeld: Ik wil van Udon Thani naar Kalasin. Ik kan geen busverbinding vinden op internet. Zoek ik op Udon Thani naar Mukdahan dan vind ik een verbinding Udon Thani naar Kalasin en daar overstappen naar Mukdahan. Waar kan ik echte informatie krijgen over busverbindingen? Als ik ergens een paar dagen ben kan ik dat bij een busstation gaan vragen, maar als ik in Udon Thani aankom dan reis ik de volgende dag weer door.

  met vriendelijke groet,
  Alphonsus de Brouwer
  Nederland

  1. Dag Alphonsus,

   Op dit soort routes is het inderdaad lastig om online geschikte informatie te vinden tenzij je Thai schrijft en leest. Het handigste in dit geval is om steeds bij de accommodatie waar je verblijft informatie in te winnen voor de volgende rit. Je zult zien dat de mensen die er werken meestal goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden. Vaak kunnen ze ook even bellen en een ticket reserveren voor je. Voor die rit naar Kalasin zou je ook kunnen overwegen om dit met een taxi te doen of via de Grab app kijken wat er mogelijk is. Dat is niet zo’n lange afstand en moet voor een schappelijke prijs te regelen zijn.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!