De nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai

Reizen met de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai staat op bijna ieders reisplanning. En terecht want beide steden hebben zo enorm veel leuke ervaringen te bieden.

De treinreis duurt ongeveer 11 tot 13 uur en je legt 700km af. Dat is een lange tocht maar je spaart een overnachting uit en het maakt het reizen ook gewoon leuker.

Bovendien kun je tijdens de perioden met daglicht genieten van het prachtige Thaise plattelandslandschap.

Op deze pagina lees je precies welk type nachttreinen er op de route van Bangkok naar Chiang Mai rijden, wat de kosten zijn, hoe je tickets kunt reserveren en nog veel meer onmisbare tips.

Eerste en tweede klasse nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai

De keuze tussen de eerste en tweede klasse zal afhangen van prijs en je behoefte aan privacy. Hieronder beschrijven we het verschil tussen de twee.

Eerste klasse

De eerste klasse wagons bestaan uit 12 privé compartimenten geschikt voor 2 passagiers. Reis je met zijn vieren dan kun je de tussenmuur openen om er zo een 4 persoons compartiment van te maken.

In het compartiment ben je van veel gemakken voorzien. Zo is er WIFI, een stopcontact, een wasbak met kraantje en een LCD multimedia beeldscherm.

Ben je klaar om te slapen dan kun je de bank in een handomdraai ombouwen tot bed.

Per wagon is er een gedeelde badkamer met douche en warm water.

Eerste klas

Het compartiment van de eerste klasse.

Tweede klasse

De tweede klasse wagons zijn goedkoper maar bieden minder comfort en privacy. Je begint de reis zittend en rond 20.00 komt het personeel de stoelen ombouwen tot bed.

Elk bed heeft een gordijn, leeslampje en stopcontact. Elke wagon heeft aan beide uiteinden een opbergruimte voor de bagage.

Elke wagon heeft ook een gedeelde badkamer met WC en twee wasbakken met kraan.

Het gangpad van de nachttrein
Compartiment van de tweede klasse

Boven: uitklapbed. Onder: De stoelen worden omgebouwd tot bed.

Faciliteiten en service aan boord

Eten en drinken

De nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai heeft uiteraard ook een restauratierijtuig. Dit is een leuke plek om andere reizigers te ontmoeten en wat te eten te bestellen. Reis je in de eerste klasse dan kun je eten en drinken bestellen via het LCD beeldscherm. Reis je in de tweede klasse dan moet je zelf naar dit rijtuig lopen om te bestellen.

  • Sluitingstijd: 22.00
  • Open voor ontbijt: vanaf 05.00

Handig om zelf mee te nemen

Verwacht geen super uitgebreid menu en heb je een speciaal dieet neem dan je favoriete eten en drinken mee.

De treinmaatschappij geeft iedere reiziger een deken, kussen en fles water. Houd er wel rekening mee dat de airconditioning het behoorlijk fris kan laten worden. Heb je het snel koud neem dan zeker een trui mee.

WIFI

Er is WIFI aan boord maar dit is niet altijd even snel. Zorg dus dat je een Thaise simkaart met mobiel internet hebt als je dat nog niet geregeld hebt.

Vertrek en aankomsttijden

Trein nummer

Vertrek BKK

Aankomst CM

9

18.10

07.15

13

19.35

08.40

51

22.00

12.10

Aanbevolen is om trein nummer 9 te nemen. Dit is de nieuwste elektrische trein en deze maakt een stuk minder lawaai dan de oudere treinstellen.

Vertrek van Hua Lamphong treinstation

De nachttrein naar Chiang Mai vertrekt van het Hua Lamphong treinstation in Bangkok. Je kunt dit station bereiken met de MRT metro. Verblijf je echter in het oude gedeelte rond Khao San Road neem dan een tuk tuk, taxi of Grab taxi naar het station.

Aankomst op Chiang Mai Trainstation

Het treinstation in Chiang Mai ligt ongeveer 3km van de gezellige oude buurt. Zodra je het station uitloopt zie je genoeg tuk tuk’s. Ben je online dan kun je ook weer snel een Grab taxi boeken.

Tickets kopen

Tickets reserveren voor de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai kan vanaf 60 dagen voor vertrek tot uiterlijk 2 uur voor vertrek.

Dit is de meest populaire afstand en ruim vooruit boeken is belangrijk.

Tip: Boek trein nummer 9. Zoals eerder gezegd is dit de nieuwste en meest comfortabele.

Kosten

  • Eerste klasse: 1453 – 1653 Baht
  • Tweede klasse: 941 – 1041 Baht

Als je online boekt dan betaal je meestal 200 Baht extra.

Op het station kopen

Je kunt een paar dagen van te voren het station binnenlopen om een ticket te kopen maar het is toch echt verstandiger om deze al eerder gereserveerd te hebben.

Online reserveren

Online je tickets reserveren is iets duurder maar gezien de populariteit van de route de beste keuze. Zo ben je gegarandeerd van een plaats.

Het alternatief: Reis van Bangkok naar Chiang Mai per bus

Is de trein uitverkocht? Geen probleem want er rijden op deze route ook genoeg comfortabele bussen. Bijkomend voordeel is dat de bus goedkoper is en dat de rit maar 9 uur in beslag neemt. 

Het alternatief voor de trein is de luxe bus

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!