Taxi in Thailand en Grab en Uber als alternatief

Wil je snel van A naar B in de grote steden van Thailand, kies dan voor de taxi. Mat name in Bangkok stikt het van de taxi’s en herkennen doe je ze gelijk. Met bijzonder felle kleuren groen, geel of roze knallen ze van het canvas.

Een taxi aanhouden is niet moeilijk. Met name rond hotels, toeristische bezienswaardigheden en winkelcentra staan er altijd een hoop te wachten.

De taxi in Thailand heeft niet het beste imago bij toeristen. Verhalen over intimidatie, slechte communicatie en opgevoerde meters voeren de boventoon. Maar weet dat je sneller een slechte ervaring zult lezen als een goede en als je een beetje weet hoe te handelen dan kun ook jij prima in de taxi springen.

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over het gebruik van taxi’s in Thailand en met name Bangkok. Ook bekijken we de opties voor een taxi app als Grab of Uber. Deze apps zijn een welkome aanvulling op de markt.

Kosten van taxi’s in Thailand

De meter start rond 35 baht en loopt daarna elke kilometer ( ongeveer ) op met 20 baht. Tijdens spits gaat het tarief omhoog.

Kortom: Taxi’s zijn goedkoop.

Omdat ze zo goedkoop zijn verdienen de chauffeurs een mager salaris en het komt vaak voor dat ze tijdens drukke momenten niet op de meter willen rijden.

Dit is vervelend maar ook wel begrijpelijk.

Tijdens de spits is er namelijk grote kans dat de taxi vast komt te zitten in het verkeer. Daardoor lopen ze inkomsten mis en daarom vragen ze vaak een hogere vaste prijs tijdens deze tijd. Een betere optie tijdens de spits is de Tuk Tuk.

Lees ook: Alles over het gebruik van de Tuk Tuk in Thailand.

Tips voor reizen met de taxi in Thailand

Reizen met de taxi in Thailand kan nog weleens voor verwarring zorgen tussen jouw en de chauffeur. Daarom zetten we hieronder een aantal tips voor je op een rijtje.

Houd het adres paraat

Zeker in een mega stad als Bangkok weten de chauffeurs vaak de weg niet zo goed. Veel chauffeurs komen van het platteland op zoek naar een beter inkomen en het komt dus vaak voor dat de chauffeur bijna net zo nieuw is in de stad als jijzelf. Houd het adres waar je naartoe moet dus bij de hand op je telefoon en plan de route met Google Maps. Zo kun je hem een beetje helpen als dat nodig is.

Daarnaast heb je vaak verwarring met het schrift. Die rare kronkelige letters maken het er voor de westerse toerist niet makkelijker op. Het helpt de chauffeur enorm als je het adres in het Thaise schrift kan laten zien.

Welke kleur taxi moet ik kiezen?

Taxi’s in Thailand hebben super opvallende kleuren. Van fel geel of groen tot knallend roze. Het maakt verder niet uit welke je kiest. Er zit geen verschil in de prijs.

Pas op voor scams

Toeristen zijn in Thailand nog weleens het doelwit van oplichtingspraktijken. Deze relatief onschuldige maar irritante praktijken spelen zich vaak af in Taxi’s maar ook in Tuk Tuk’s.

De opgevoerde taximeter is daar een goed voorbeeld van. Heb je het idee dat je in een taxi met zo’n mega snelle meter beland te zijn zeg dan vriendelijk dat je uit wilt stappen en neem een andere taxi.

Een chauffeur die weigert de meter aan te zetten is een andere indicatie dat je die beter niet kunt gebruiken. Maak ook dan geen ruzie en stap gewoon uit om een andere aan te houden.

Fooi geven of niet

Fooi geven is niet gebruikelijk maar het is wel gebruikelijk om het bedrag op 5 of 10 baht af te ronden om zo makkelijker het wisselgeld rond te maken.

Het komt soms el voor dat chauffeurs net doen alsof ze geen wisselgeld hebben. Het is dus aan te raden om voor je taxiritten kleinere biljetten en ook wat munten bij je te hebben.

Tolwegen

Rijd je in Bangkok dan zal de chauffeur soms vragen om de tolweg te nemen. Dit scheelt je aanzienlijk in tijd maar de kosten van de tolweg moet jij betalen. Dit is een klein bedrag maar weet dus dat de chauffeur je niet probeert op te lichten. Het is normaal dat jij dit betaald.

Taxi App Grab en Uber

Is er Uber in Thailand? Nee, Uber heeft de operatie in Thailand gestopt maar er is een soortgelijke app.

Grab is een app waarmee je makkelijk vervoer van A naar B in de stad regelt. Zorg dat je een Thaise simkaart met mobiel internet in je telefoon hebt zitten zodat je de app kunt gebruiken.

Je kunt zowel vervoer per auto als achterop bij een motor hiermee boeken.

Liever zelf rijden? Lees dan deze tips over een scooter huren zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Grab

Naast taxi en mororbike service kun je via de Grab App ook van alles laten bezorgen.

Het is super handig en heeft een aantal voordelen t.o.v. de reguliere taxi’s

  • Geen probleem met het vinden van het adres
  • Je ziet de prijs voordat je instapt
  • Geen probleem met de taalbarrière

De prijs van een rit met Grab is meestal iets hoger dan de meter taxi maar het is zoveel handiger en relaxter om te gebruiken. Geen gezeur over het wel of niet aanzetten van de meter, geen verwarring over waar je afgezet moet worden en je kunt gewoon lekker in de koffiezaak blijven wachten tot hij voorrijd.

Meer tips over het vervoer:

of klik hier voor een compleet overzicht van alle vervoersmiddelen.

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!