Reizen met de trein in Thailand: Alles wat je moet weten

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Vervoer
  • /
  • Reizen met de trein in Thailand: Alles wat je moet weten

Reizen met de trein in Thailand is een van de leukste manieren om je te verplaatsen. Ook is het goedkoop en bovendien is de trein een van de veiligste vormen van vervoer in Thailand.

In dit artikel lees je waarom reizen met de trein in Thailand zo bijzonder is en krijg je praktische informatie over de te nemen routes en het kopen van treintickets.

Waarom treinreizen in Thailand zo leuk is

Wie in een Thaise bus gezeten heeft weet dat dit niet ideaal is. Voor korte afstanden ok, maar lange afstanden is afzien en bovendien zie je teveel snelweg en te weinig landschap.

Hoe anders is de trein. De trein rijdt in Thailand door de meest prachtige landschappen. Van uitzicht over rijstvelden tot de uitgestrekte zee van de Golf van Thailand.

Iedereen moet een keer een treinreis door Thailand gemaakt hebben. En heb je de tijd leg dan een deel af overdag en neem ook eens de nachttrein. Zet een lekker muziekje op, kijk uit het raam en geniet van het moment.

Uitzicht uit de trein

De trein rijd op veel plaatsen door prachtige rijstvelden.

Populaire trein routes

Zoals je ziet op de trajectkaart zou je in theorie bijna je hele reis per trein kunnen afleggen. Het is echter niet de snelste manier. We raden aan om een van de volgende treinroutes te kiezen.

De korte treinrit van Bangkok naar Ayutthaya

Een goede kennismaking met de Thaise trein is de korte rit van Bangkok naar Ayutthaya. Dit traject gaat voor een groot deel door het platteland en ook het gedeelte om de stad uit te komen is erg tof. Treinen vertrekken elk uur vanaf Bangkok’s Hua Lamhong station en zijn super goedkoop. Het is leuk om deze route te doen in de goedkope derde klasse zitplaatsen. Daar kunnen de ramen open zodat je goed foto’s kunt maken. Comfort is hier van minder belang want de rit duurt slechts 1,5 uur.

De nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai

De klassieke treinreis in Thailand is het traject van Bangkok naar Chiang Mai. Je legt deze het beste af met de nachttrein want de rit duurt zo’n 11 uur. Leuk is om in de namiddag te vertrekken en vroeg op te staan zodat je nog een gedeelte van het platteland rond Chiang Mai mee kunt pakken.

De nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai verkoop altijd uit en het is aan te raden om je tickets op tijd te reserveren. Een goed alternatief op deze route is het vliegtuig. Zie de pagina binnenlandse vluchten Thailand voor meer informatie.

Van Bangkok naar Maekhlong

Dit is een leuke dagtrip vanuit Bangkok naar de beroemde markt op het treinspoor en de nabijgelegen drijvende markten. Je zult een overstap moeten maken dus enige planning kan geen kwaad. Daarom gaan de meeste toeristen hiernaartoe met een busje. Des te avontuurlijker als je ervoor kiest om de simpele trein hiernaartoe te nemen.

Maekhlong spoorwegmarkt

Geen eieren op de rails leggen aub.

De lange rit naar Surat Thani

Deze route is vooral populair onder backpackers. Vanuit Surat Thani kun je de boot nemen naar Koh Phangan of Koh Samui. Wil je naar Koh Tao stap dan uit in Chumphon om de boot te nemen. Dit is ook een lange rit en doe je het beste met de nachttrein.

De trajectkaart van Thailand

Op de trajectkaart zie je het uitgebreide spoorwegennetwerk in Thailand

Reizen met de nachttrein in Thailand

Reizen met de nachtrein is een ideale manier om lange afstanden te overbruggen. De bedden zijn comfortabel en de meeste reizigers ervaren een prima nachtrust. Bovendien spaar je een overnachting uit dus dat geld kun je weer aan iets anders leuks besteden.

Elk bed heeft ook een eigen leeslamp en stopcontact.

Enkele zaken om rekening mee te houden.

Boek je tickets op tijd

Zeker de beste klassen raken snel voor. Het is daarom aan te raden om bijtijds de treintickets te boeken.

Reserveer het onderste bed

Niet altijd mogelijk maar kun je het onderste bed reserveren ga daar dan voor. Deze zijn net wat groter dan de bovenste bedden en je hoeft niet te klauteren.

Eten en drinken aan boord

Het eten in de Thaise nachttreinen is verrassend goed maar neem altijd voor de zekerheid zelf nog wat snacks mee.

Neem een jasje of trui mee

Je verwacht het misschien niet maar het kan behoorlijk koud worden in de nachttrein door de airconditioning. Je krijgt uiteraard een deken maar neem voor de zekerheid een trui mee als je het snel koud hebt.

Hoe zien de treinen er van binnen uit?

Ok, tijd om eens een kijkje in de verschillende treinstellen te nemen. Zoals je zult verwachten zijn er veen verschillende soorten zit en ligplaatsen in de treinen in Thailand.

Er zijn drie verschillende klassen. Eerste, tweede en derde klas. De eerste klas treinen worden vooral ingezet als slaaptreinen op de lange treintrajecten van Thailand. In de tweede klas treinen vind je zowel slaap als zitplaatsen en deze zijn zeer comfortabel. Ook de derde klas treinen zijn comfortabel maar meer geschikt voor korte afstanden.

Hieronder beschrijven we ze iets uitgebreider.

1e klas sleepers

De eerste klas sleepers zijn in 2016 in gebruik genomen op het Thaise spoorwegennetwerk. Deze zijn super comfortabel en is de beste keuze op de populaire Bangkok-Chiang Mai route. Elk treinstel heeft negen 2-beds compartimenten met een gang aan de zijkant. Binnen heb je TV, informatieschermen met waar je je bevind en stopcontacten om je apparaten op te laden. Aan het eind van de gang is een badkamer met douche met warm water en toilet.

Eerste klas nachttrein
Bed in de eerste klasse nachttrein

2e klas sleepers

Tweede klas sleepers worden nog steeds het meeste gebruikt door reizigers. Deze zijn ook erg comfortabel en goedkoper dan de eerste klas sleepers. De bedden zijn hier niet in compartimenten maar aan twee kanten aan de ramen met een gang in het midden. Overdag zijn dit zitplaatsen en aan het begin van de avond komt het personeel deze omtoveren tot bed. Helemaal prima!

Tweede klasse nachttrein in Thailand

Ladies only

Het is ook mogelijk om een nachttrein te boeken waar alleen vrouwen worden toegelaten. Jongens tot 8 jaar worden wel nog toegelaten samen met de moeder.

3e klas zitplaatsen

De derde klas zitplaatsen zijn minder comfortabel dan de 1e en 2e klas treinen maar prima te doen voor korte afstanden zoals de Bangkok-Ayutthaya route. Deze zijn super goedkoop en het leuke is dat de ramen open kunnen zodat je goed naar buiten kunt kijken en foto’s kunt maken van het platteland.

Hoe reserveer je treintickets

Treintickets in Thailand zijn op meerdere manieren te boeken. Je kunt bijvoorbeeld bij de receptie van je hotel vragen of ze de tickets voor je boeken of bij een lokaal reisbureau.

Een tweede manier is om de treintickets direct op het station te kopen maar het nadeel daarvan is dat het soms druk is bij de loketten en je moet dan weer veel eerder op het treinstation zijn.

De beste manier is om je tickets online te boeken.

Online treintickets kopen

Er zijn verschillende aanbieders online maar 12GoAsia is de meest gerenommeerde naam en heeft uitstekende recensies.

In het boekingssysteem wordt live de beschikbaarheid bijgehouden zodat je altijd direct ziet welke plaatsen je kunt boeken.

Bij de Thaise spoorwegen kun je sommige routes pas 30 dagen van te voren boeken maar bij 12Go.Asia kun je ze al veel langer van te voren reserveren. Je krijgt ze dan wel pas later toegestuurd maar je weet tenminste zeker dat je plaatsen hebt.

Er is de optie om de treintickets naar een adres in Thailand te laten versturen zoals je hotel bijvoorbeeld. Doe dit echter niet als je last minute boekt. Een andere optie is om de tickets bij een afhaalpunt op te halen. Meestal is dit op het station of in een gebouw ernaast of er tegenover.

Meer informatie: Lees ook even de uitgebreide informatie over het kopen van treintickets door. Een foutje is snel gemaakt

https://secure.12go.asia/nl/support/1472

Veelgestelde vragen over de trein in Thailand

Hieronder nog enkele veelgestelde vragen over het reizen met de trein in Thailand.

Hoe gaat het boarden in zijn werk?

Bij de eerste en tweede klasse worden je tickets gecontroleerd voor je de trein instapt. Op je ticket staat duidelijk aangegeven waar je op moet stappen. Reis je in de derde klasse dan zijn er geen vaste plaatsen en word je tijdens de reis gecontroleerd.

Hoe lang van te voren kan ik treintickets boeken?

Je kunt al vanaf 90 dagen voor vertrek je tickets boeken. Zeker tijdens het hoogseizoen is het aan te raden zo snel; mogelijk te reserveren.

Waar wordt de bagage opgeborgen?

Je bagage gaat mee naar je plaats. Je kunt de bagage opbergen in de rekken bovenin. In sommige nachttreinen is er een speciale opbergruimte vlakbij je compartiment.

Hoeveel bagage mag ik meenemen?

Je mag een groot stuk en een klein stuk bagage meenemen. In de eerste klasse is het toegestane gewicht 60kg, in de tweede klasse 40kg en in de derde klasse 30kg per persoon. In de praktijk wordt je bagage eigenlijk nooit gewogen.

Voor meer informatie lees het antwoord op alle vragen op de link hieronder.

https://12go.asia/en/trains-in-thailand

Meer tips:

Lees ook alles over het reizen met de bus in Thailand of bekijk hieronder hoe je je het beste verplaatst in de steden. 

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!