Tuk Tuk in Thailand | Een eigenaardig vervoersmiddel

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Vervoer
  • /
  • Tuk Tuk in Thailand | Een eigenaardig vervoersmiddel

De Tuk Tuk is ongeveer uitgegroeid tot een nationaal symbool van Thailand. Deze alternatieve taxi wordt nog steeds volop gebruikt door toeristen en locals om in de drukke steden snel van A naar B te geraken.

De Tuk Tuk is een soort gemotoriseerde Riksja op drie wielen en dankt zijn naam aan het geluid van de motor. Tuk Tuk’s zijn in Thailand al meer dan 100 jaar in gebruik en ondanks de snelle ontwikkeling die het land doormaakt zie je ze nog steeds veel in het straatbeeld.

Het rijden in een Tuk Tuk is zeker iets wat je moet ervaren tijdens je reis door Thailand maar weet dat er inmiddels veel betere manieren van vervoer zijn.

De Tuk Tuk als toeristensymbool

Je ziet ze altijd in kolonnes wachten bij toeristische trekpleisters in Bangkok zoals Wat Pho en het Grand Palace. Klaar om de toeristen een rondleiding door de drukke stad te geven. Ook rond Khao San Road word je regelmatig door de rijders aangesproken.

Kies er maar één uit. Er staat altijd wel een chauffeur te wachten bij een toeristische trekpleister.

En als de zon ondergaat heb je de kans om terecht te komen in een Tuk Tuk die is omgetoverd in een soort karaokebar met knipperende lichten en luide boxen.

De toerist en de Tuk Tuk rijder hebben wel een soort haat-liefdeverhouding. Veel rijders komen uit arme provincies en kunnen nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen. Sommigen zijn enorm opdringerig en het komt ook vaak voor dat ze allerlei trucs gebruiken om het geld uit de toerist zijn zak te kloppen.

Een bekende truc is de wat nu bekend staat als de ‘’Tuk Tuk Scam’’

De Tuk Tuk Scam

Wie is er niet ingetrapt? De alom bekende Tuk Tuk Scam in Bangkok. Het is vrij onschuldig maar desalniettemin irritant omdat het je naast misschien wat geld ook onnodige tijd kost.

Het gaat ongeveer als volgt.

Nadat je bent ingestapt vraagt de rijder of je niet in een kleding of juwelen winkel wilt kijken. Hij krijgt dan van de winkel gratis benzine en het kost jouw maar 5 minuten. Je hoeft ook echt niets te kopen en je helpt hem er enorm mee.

Aardig en meelevend als je bent denk je ‘’waarom ook niet?’’. Het blijft alleen niet bij een winkel maar de beste man brengt je vervolgens naar een stuk of vier, hopende dat je iets koopt en hij over die aankoop commissie krijgt.

Dit geintje kost je zo weer een uur tot 90 minuten van je tijd.

De rijders die dit doen staan vaak te wachten voor de drukke bezienswaardigheden. Daar komen de toeristen moe naar buiten en stappen graag snel in de eerste de beste Tuk Tuk die ze zien.

5 Tips voor rijden met een Tuk Tuk in Thailand

Ondanks dat het imago van de Tuk Tuk rijder niet super is moet je toch echt een keer een ritje in de Tuk Tuk in Thailand maken. Vooral door het drukke Bangkok scheuren is een ware beleving.

Hieronder geven we een aantal tips zodat je alvast als een pro instapt.

Tuk Tuk Chauffeur

Sssttt....Even een tukkie doen in een Tuk Tuk

1. Bespreek de prijs voordat je instapt

Vertel of laat zien waar je heen wilt en vraag naar de prijs. Bevestig voordat je instapt de afgesproken prijs zodat na afloop van de rit niet ineens een hoger bedrag gevraagd kan worden. Het komt vaak voor dat toeristen dit niet doen en dan verrast worden. Ruzie maken in een vreemd land is ook niet echt waar je op zit te wachten en daarom komen ze er vaak mee weg. Vooraf vastleggen dus die prijs.

2. Onderhandel over de prijs

Brengt ons gelijk op het volgende punt. Afdingen en onderhandelen over de prijs is in Thailand normaal en de Tuk Tuk rijder zal dit ook van jouw verwachten. Onderhandelen dus.

Tip: Weet je niet wat een normale prijs is? Kijk dan eerst eens in de Grab App wat hetzelfde ritje daar kost met een auto. Dan weet je ongeveer waar je op uit moet komen.

3. Ga voor korte ritjes

Tuk Tuk’s zijn niet comfortabel voor lange ritten. Gebruik ze dus voor korte ritjes. Omdat ze kleiner zijn dan auto’s kunnen ze makkelijker door het verkeer manoeuvreren en ben je vaak sneller op plaats van bestemming. 

4. Vermijd de ochtend en avondspits

Kom je vast te staan in de file dan baal je. Je zit letterlijk alle uitlaatgassen in te ademen als je in de Tuk Tuk zit.

5. Het Grand Palace is niet gesloten

Je stapt in de Tuk Tuk en de rijder vraagt aan je ‘’waar naartoe?’’. ‘’Grand Palace’’ zeg je. Vervolgens krijg je een heel verhaal over dat het paleis vandaag gesloten is voor een speciale feestdag maar gelukkig weet de rijder wel een aantal andere interessante tempels en hij is graag je gids voor de dag. Trap hier niet in. Dit is een onzinverhaal.

Nu weet je alles over reizen met de Tuk Tuk in Thailand. Voor meer informatie over het vervoer in het land bekijk de pagina’s hieronder. Of lees deze tips voor het huren van een scooter in Thailand voor het geval je zelf graag de regie in handen neemt.

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!