Beste reistijd Thailand – Klimaat en de seizoenen

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Weer
 • /
 • Beste reistijd Thailand – Klimaat en de seizoenen

Wat is de beste reistijd voor Thailand? Op deze pagina vind je het antwoord op deze prangende vraag.

Voor wie haast heeft is hier het korte antwoord.

De beste reistijd Thailand is van november tot maart.

’Ja, lekker is dat ‘zeg je. Ik wil in de zomer naar Thailand’. Kan ik dan niet beter naar een ander land?

Nee. Haastige spoed is zelden goed dus lees even verder voor je verkeerde conclusies trekt.

Het goede nieuws is namelijk dat Thailand het gehele jaar door prima te bezoeken is en op deze pagina leg ik je uit hoe het klimaat hier in elkaar steekt, wat de beste reisperiode is en wat voor weersomstandigheden je in elke maand kunt verwachten.

Het klimaat van Thailand

Thailand heeft een tropisch klimaat dat gekenmerkt wordt door een droog seizoen en een regenseizoen. Het droge seizoen loopt grofweg van november tot maart. Het regenseizoen begint meestal begin mei met een piek in de maanden augustus en september.

In de aanloop naar het regenseizoen stijgt de temperatuur enorm tot soms wel meer dan 40 graden. Deze hete periode kun je verwachten in maart en april. Tijdens de hete periode regent het soms maar de meeste dagen zullen nog steeds droog zijn.

Wat je kunt verwachten van het droge seizoen

 • Lekkere temperaturen van november tot februari
 • Enorm hoge temperaturen in maart en april
 • Grootste bezoekersaantallen
 • Kalme zee en paradijselijke stranden
 • Droogte van sommige rivieren

Wat je kunt verwachten van het regenseizoen

 • Hoge temperaturen en luchtvochtigheid
 • Korte maar hevige buien ( bijna dagelijks )
 • Minder toeristen
 • Prachtig groene natuur
 • Volle meren en rivieren ( ideaal voor boottochten )
 • Ruwere zee

Houd tijdens het plannen van een reisroute ook enigzins rekening met de weersomstandigheden maar laat je er ook niet te veel door leiden

Gemiddelde temperatuur

Gemiddelde temperatuur Thailand

Gemiddelde neerslag

Gemiddelde neerslag Thailand

Beste reistijd Thailand

Nu je weet hoe het klimaat in elkaar steekt is het tijd om in de beste reistijd voor Thailand te duiken. Niet verwonderlijk is de beste periode om Thailand te bezoeken tijdens het droge seizoen gedurende de maanden november tot maart. Binnen deze periode zijn de maanden december, januari en februari absoluut fantastisch.

De luchtvochtigheid daalt, de luchten zijn strakblauw en er valt geen spatje regen.

De aangename temperaturen maken het prima om langere tijd door te brengen bij tempelcomplexen als Sukothai en Ayuthaya. Iets dat tijdens de hete tijd een uitdaging kan zijn.

Bijkomend voordeel is dat je na een intensieve reis door het land beloond wordt met de beste omstandigheden op de eilanden en stranden in het zuiden van het land.

Reis je buiten deze ideale periode dan maakt dat niet veel uit. Tijdens het regenseizoen valt er af en toe een bui maar je geniet wel van een prachtig mooie natuur. En als je in Thailand bent tijdens de hete maanden neem dan gewoon wat meer rust tijdens de heetste uren van de dag.

Lees ook: Thailand in de zomervakantie - Houd hier rekening mee

Het weer per maand

Zoals je inmiddels begrijpt kunnen we niet het hele land in één periode vangen. Vanwege de grote afstanden zitten er toch nogal wat verschillen in de beste reistijd voor Thailand. Wil je precies weten wat je in elke maand kunt verwachten van het weer in Thailand, lees dan zeker ook even de artikelen hieronder waarin ik per deelregio de weersomstandigheden beschrijf.

Januari

De gemiddelde maximum temperatuur is 31 graden in januari en er valt gemiddeld 12mm regen. De luchtvochtigheid is gemiddeld 59%.

Lees meer: Het weer in Thailand in januari


Februari

De gemiddelde maximum temperatuur is 32 graden in januari en er valt gemiddeld 14mm regen. De luchtvochtigheid is gemiddeld 54%

Lees meer: Het weer in Thailand in februari


Maart

De gemiddelde maximum temperatuur is 34 graden in maart en er valt gemiddeld 49mm regen. De luchtvochtigheid is gemiddeld 55%.

Lees meer: Het weer in Thailand in maart


April

De gemiddelde maximum temperatuur is 35 graden in april en er valt gemiddeld 70mm regen. De luchtvochtigheid is gemiddeld 58%.

Lees meer: Het weer in Thailand in april


Mei

De gemiddelde maximum temperatuur is 35 graden in mei en er valt gemiddeld 170mm regen. De luchtvochtigheid is gemiddeld 71%.

Lees meer: Het weer in Thailand in mei


Juni

De gemiddelde maximum temperatuur is 34 graden in juni en er valt gemiddeld 150mm regen. De luchtvochtigheid is gemiddeld 81%.

Lees meer: Het weer in Thailand in juni


Juli

De gemiddelde maximum temperatuur is 33 graden in juli en er valt gemiddeld 150mm regen. De luchtvochtigheid is gemiddeld 87%.

Lees meer: Het weer in Thailand in juli


Augustus

De gemiddelde maximum temperatuur is 32 graden in augustus en er valt gemiddeld 200mm regen. De luchtvochtigheid is gemiddeld 88%.

Lees meer: Het weer in Thailand in augustus


September

De gemiddelde maximum temperatuur is 32 graden in september en er valt gemiddeld 200mm regen. De luchtvochtigheid is gemiddeld 89%.

Lees meer: Het weer in Thailand in september


Oktober

De gemiddelde maximum temperatuur is 32 graden in oktober en er valt gemiddeld 90mm regen. De luchtvochtigheid is gemiddeld 83%. 

Lees meer: Het weer in Thailand in oktober


November

De gemiddelde maximum temperatuur is 32 graden in november en er valt gemiddeld 60mm regen. De luchtvochtigheid is gemiddeld 78%.

Lees meer: Het weer in Thailand in november


December

De gemiddelde maximum temperatuur is 31 graden en er valt gemiddeld 10mm regen. De luchtvochtigheid is gemiddeld 69%. 

Lees meer: Het weer in Thailand in december


Reizen tijdens het regenseizoen

Het idee van een regenseizoen boezemt de minder ervaren Azië reizigers vaak angst in maar wees niet bang. Over het algemeen heb je weinig last van de regen.

Er zijn wel een aantal punten om rekening meet te houden. Om je er zo goed mogelijk op voor te bereiden heb ik een artikel over deze periode geschreven.

Lees meer: Reizen in Thailand tijdens het regenseizoen: Dit kun je verwachten

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

 1. Hallo Thomas,
  Na onze ervaringen met de mooie reis in Vietnam en Cambodja, zijn wij geinteresseerd in 4 -5 weken Thailand. Bijvoorbeeld in december- januari

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!