Reizen tijdens het regenseizoen in Thailand: Dit kun je verwachten

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Weer
  • /
  • Reizen tijdens het regenseizoen in Thailand: Dit kun je verwachten

Reizen tijdens het regenseizoen in Thailand klinkt als iets dat niet besteed is aan de gemiddelde Belg of Nederlander.

Wie gaat er nu voor de lol naar een land waar het dagenlang regent? Zeker na de martelgang van onze winter zijn we toe aan ZON!

Welnu, geen zorgen want ondanks dat het regenseizoen is in Thailand betekent dat echt niet dat het non stop uit het openlucht plafond dendert.

Nee, het valt eigenlijk reuze mee en met een beetje voorbereiding en kennis ga je gewoon een fantastische reis tegemoet. In dit artikel lees je alles over de voor en nadelen van het regenseizoen in Thailand.

Wanneer is het regenseizoen in Thailand?

Het regenseizoen in Thailand begint in juni en eindigt in oktober. De meeste regen valt in de maanden augustus, september en oktober. 

Je ontkomt er dus ook niet aan als je Thailand in de zomervakantie gaat bezoeken.

Goed om te weten is dat er wel aardige verschillen zitten per regio in het verloop van het regenseizoen. Zo begint het regenseizoen aan de oostkust vaak wat later en eindigt meestal pas in december. Dit maakt dat eilanden als Koh Samui en Koh Phangan de beste keuze voor een strandvakantie zijn tijdens onze zomermaanden.

Ondanks dat het vaak regent, is het nog steeds heerlijk warm en op de meeste dagen komt het kort maar hevig naar beneden. De rest van de dag is het dan doorgaans gewoon mooi weer. Geen zorgen dus want je zult nog steeds genoeg zon pakken en kunnen genieten van dit prachtige land.

Gemiddelde neerslag Thailand

Nadelen van het regenseizoen in Thailand

Ondanks dat je een prima vakantie gaat beleven tijdens het regenseizoen zijn er natuurlijk wel enkele nadelen. Houd rekening met het volgende.

Vertragingen

Hevige regenval kan vertragingen veroorzaken. Binnenlandse vluchten en bussen komen vaak later aan op de plaats van bestemming dus daar moet je een beetje flexibel in zijn.

Verkeersveiligheid

Het is in Thailand populair onder reizigers om er op uit te trekken op een scooter. Kijk aub uit want de wegen kunnen behoorlijk glad worden tijdens een regenbui en ander verkeer zoals auto’s en vrachtwagens rijden hard.

Overstromingen

De riolen kunnen de grote hoeveelheden water soms niet verwerken wat ervoor zorgt dat de straten tijdelijk onder water staan. Niet echt prettig om doorheen te lopen. Bovendien kan het verkeer er behoorlijk door platgelegd worden met grote files tot gevolg. Dit type overstroming komt vaak voor in de grote steden. Op het platteland heb je hier minder last van.

Overstroming tijdens het regenseizoen

Het is soms echt hondenweer maar gelukkig nooit voor lang.

Voordelen van het regenseizoen in Thailand

Er zitten ook weldegelijk voordelen aan reizen tijdens het regenseizoen in Thailand. Ik ben zelfs van mening dat de voordelen absoluut de nadelen overstemmen. Laten we bekijken wat deze voordelen zijn.

Lagere prijzen

Het is laagseizoen en prijzen van hotels en tours zijn een stuk scherper dan tijdens het hoogseizoen. Je hoeft ook niet altijd ver van te voren te reserveren en on the spot onderhandelen levert vaak nog een extra korting op.

Het is prachtig groen

Al die regen zorgt voor een prachtig groene natuur en levendige jungle. De rijstvelden zijn gifgroen, de watervallen machtig en de rivieren zijn tot de rand gevuld. Natuurliefhebbers komen absoluut aan hun trekken tijdens het regenseizoen.

Het is minder heet

De regen zorgt voor een beetje verkoeling en veel dagen zijn meer bewolkt wat het aangenamer maakt om veel bezienswaardigheden af te gaan. Zeker in vergelijking met de hete periode van maart en april waarin het snikheet is. Maar heet is het altijd in Thailand dus zweten doe je toch wel.

Het is minder druk

Ik ben niet zo’n fan van enorme drukte en tijdens het regenseizoen blijven veel toeristen weg uit Thailand. Dit is zeker een voordeel. Op plaatsen als Bangkok en Chiang Mai merk je daar niet zo veel van maar op de eilanden pluk je er de vruchten van.

Regenseizoen op de eilanden

Op de eilanden is het tijdens de regentijd een stuk minder druk. Bewolking en regen wisselen zich af met zonnige perioden.

Waar naartoe of vermijden

Zoals gezegd moet je je niet af laten schrikken door het idee dat het dagenlang regent. Dit idee krijg je vaak wel als je het Thaise weerbericht gaat volgen. Mijn advies is om dat weerbericht het raam uit te gooien want het klopt toch niet. We hebben uitgebreide tips over het weer in Thailand waarmee je je reis beter kunt plannen. 

Je kunt tijdens het regenseizoen in Thailand prima alle bestemmingen bezoeken die je wilt zien.

MAAR….

Als er iets irritant is dan is het wel als je aan het strand in de zeikregen zit. Het goede nieuws is dat aan de oostkust het regenseizoen later begint. Je hebt daarom in het begin van het regenseizoen ( juni, juli, augustus, september ) de beste omstandigheden op de eilanden Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao. Het regenseizoen slaat hier pas toe in november en tegen die tijd is er volop zonneschijn op andere plaatsen zoals Phuket en Koh Chang.

Extra tips en tricks

Om af te sluiten nog een paar extra tips en tricks voor als je op vakantie naar Thailand gaat tijdens de regenperiode.

Kleed je op de regen

Een paraplu heb je niet zoveel aan. Daar raast de regen van alle kanten aan onderdoor. Koop een poncho die je snel aan kunt doen zodat je droog blijft als er een tropische regenbui op komst is.

Bescherm je elektronica

Een regensleeve of droogzak is geen overbodige luxe. Zo weet je zeker dat je dure spullen beschermd blijven tijdens een heftige regenbui.

Bescherm je voeten

Open wondjes kunnen geïnfecteerd raken als je door vies water loopt. Neem wat desinfecterende gel mee en kijk een beetje uit. Ook kun je soms niet zien of er scherpe rotsen of stenen onder water staan.

Geniet van het spektakel

Het is altijd mooi om de machtige regenval te aanschouwen als je zelf lekker droog op een overdekt terras of in een koffiezaakje zit. Geniet van het spektakel, maak wat foto’s en filmpjes en doe het even rustig aan.

Lees ook: Wat is de beste reistijd voor Thailand?

Veelgestelde vragen over het regenseizoen

Hoe vaak regent het?

Meestal regent het aan het eind van de middag kort en hevig voor ongeveer een uur waarna het opklaart. Er zijn uiteraard ook af en toe dagen waarop het uren achtereen regent maar deze zijn zeldzaam.

Is het goedkoper om te reizen tijdens het regenseizoen?

Zeker hotelprijzen zijn een stuk lager tijdens het regenseizoen. Het is een kwestie van vraag en aanbod.

Komen er overstromingen voor?

Ja, zeker in de steden waar de riolen de grote hoeveelheid regen die in korte tijd valt niet goed kunnen verwerken kan dit voorkomen. Het is verder niet te voorspellen maar in 2011 was er bijvoorbeeld de grootste overstroming in jaren. Dit heeft toen behoorlijke schade aangericht.

Gooit het regenseizoen mijn reisplannen in de war?

Over het algemeen niet. Het moet wel echt noodweer zijn wil je er grote last van hebben.


Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!