Geld en pinnen in Thailand | Alles over geldzaken

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over geld en pinnen in Thailand. Ook geef ik je meer informatie over fooien en wisselkoersen.

Als je de tips in dit artikel toepast zul je ook ongetwijfeld nog aardig wat geld besparen want pinnen bij de verkeerde bank kost je al snel veel te veel aan transactiekosten.

Munten, briefjes en wisselkoers

De munteenheid van Thailand is de Thai baht. ( THB ). Er zijn zowel munten van 1 satang tot 10 baht als bankbiljetten van 20 baht tot 1000 baht in omloop. De munten zijn in omloop als 1 satang, 5 satang, 10 satang, 25 satang, 50 satang, 1 baht, 2 baht, 5 baht en 10 baht. De biljetten zijn in omloop als 20 baht, 50 baht, 100 baht, 500 baht en 1000 baht.

Wisselkoers

Hieronder vind je een indicatie van de wisselkoers. Deze is uiteraard aan verandering onderhevig dus controleer dat altijd nog even.

Thai Baht

Euro

US Dollar

1 Baht

€0,0274

$0,0333

5 Baht

€0,137

$0,166

10 Baht

€0,274

$0,333

20 Baht

€0,548

$0,666

50 Baht

€1,37

$1,66

100 Baht

€2,74

$3,33

500 Baht

€13,70

$16,63

1000 Baht

€27,40

$33,25

Pinnen in Thailand

Pinnen in Thailand is gemakkelijk en je vind overal automaten. De meest voorkomende automaten zijn van deze banken:

 • Aeon Bank
 • Bank of Ayudha
 • Krungthai Bank
 • Bangkok Bank
 • Siam Commercial Bank
Pinautomaten in Thailand

De keuze is reuze...

Er zit echter wel een nadeel aan pinnen in Thailand. Het is zeker in vergelijking met andere landen best duur. Zo betaal je per transactie minimaal 200 baht en soms zelfs meer. Het kan zijn dat je Nederlandse bank daar nog wat bovenop aan kosten rekent.

Tip: om de transactiekosten zo laag mogelijk te houden kies je tijdens het pinnen voor de optie ‘’without conversion’’. Deze optie zie je nadat je het bedrag hebt gekozen.

Bij de meeste banken kun je maximaal 20.000 baht per dag opnemen. Voor zover bekend kun je alleen bij Bank of Ayudha 30.000 baht per dag opnemen.

Met de hoge transactiekosten loont het dus om de hogere bedragen op te nemen. Bij de meeste hotels heb je een kluis op de kamer waar je je cash geld veilig kunt opbergen.

Lees ook: Kosten van een reis naar Thailand

Creditcard gebruik

Creditcards worden in Thailand op veel plekken geaccepteerd. Zeker bij de grotere hotels en winkels. Bij de kleinere familiebedrijven gaat bijna alles nog in cash. Je kunt dus zeker niet alleen overweg met een creditcard.

Geld opnemen met een creditcard bij een pinautomaat is ook af te raden. De transactiekosten bij gebruik van een creditcard zijn nog een stuk hoger dan met je reguliere pinpas.

Geld wisselen

Geld wisselen in Thailand is nog altijd voordeliger dan pinnen. Wisselkantoren vind je overal in de toeristische gebieden. Het beste is om direct bij aankomst in Bangkok een groter bedrag te wisselen op Suvarnabhumi airport. Je krijgt daar de beste koers met lagere transactiekosten. Zo bespaar je een behoorlijk bedrag in vergelijking met het steeds opnieuw pinnen.

Afdingen en onderhandelen

Afdingen en onderhandelen over prijzen is van oudsher een standaard praktijk in de Thaise cultuur. Toch zie je dat dit aan het veranderen is. In bijna alle winkels worden tegenwoordig vaste prijzen gehanteerd. Waar je nog wel steeds moet afdingen is op lokale markten en souvenirmarkten. Doe je dat niet dan betaal je zeker te veel.

Fooi

Fooi geven wordt niet verwacht in de Thaise cultuur maar met de komst van het toerisme is dit wel ingeburgerd geraakt. Het wordt zeker op prijs gesteld door gidsen, restaurant en hotel personeel. De salarissen zijn nog steeds laag voor deze beroepsgroepen. Je kunt de rekening afronden of geef een fooi van zo’n 10% van het totaalbedrag. Dan zit je altijd wel goed maar er zijn niet echt richtlijnen. Geef gewoon waar je je goed bij voelt.

Meer tips:

Bekijk de uitgebreide artikelen hieronder of klik hier voor een overzicht met alle tips voor je reis naar Thailand.

Bericht van de schrijver

Hoi. Leuk dat je er bent. Meer dan zeven jaar wonen en werken in de regio heeft ervoor gezorgd dat ik de mooiste plekken van Azië uitgebreid heb mogen ontdekken. Op VerrassendThailand.nl hoop ik je enthousiast the maken voor het land van de glimlach. Heb je vragen? Stel ze in de reacties hieronder.

Thomas Dijkhuizen


Reageer op dit artikel


Je emailadres wordt niet gepubliceerd. 

 1. h
  Hallo,
  wij bezoeken Thailand in de maand februari 2023 30 dagen.
  klopt het dat je momenteel geen geld meer kan wisselen op de luchthaven van Suvarnabhumi bangkok?
  indien dit klopt waar kunnen wij dan zo snel mogelijk geld omzetten.? gezien we ook onze taxi moeten betalen.
  Een simkaart is nog wel mogelijk blijkt ?

  vriendelijke groeten
  Ronny

 2. Is het beter om je geld te wisselen in Bangkok zelf of op de vlieghaven?Ik heb ergens gelezen dat je in de stad een betere koers krijgt klopt dit?Indien dit niet klopt welk wisselkantoor met beste koers raden jullie aan.

  1. Dag Steve,

   Je kunt even googlen op Super Rich currency exchange. Dit bedrijf heeft een filiaal op de verdieping waar de airport railway link begint en filialen in de stad. Bij de filialen in de stad kun je ook een kaart kopen met geld erop zodat je niet met cash hoeft rond te lopen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De beste Thailand tips in je mailbox!